středa 3. října 2018

Setkání bratrů Pátých s Janem Fráňou na Kanárech

Na netu jsem objevil zajímavou fotoreportáž z plavby bratří Pátých ze Znojma přes Atlantik, kterou podnikli v letech 1996 - 1997. Pro mě nejzajímavější a nejcennější je fotografie jejich setkání s ivančickým rodákem a taky bývalým božickým občanem Janem Fráňou v dubnu 1996.


Celou fotoreportáž si můžete prohlédnout na https://www.youtube.com/watch?time_continue=262&v=4HhqvpMIUgA.
Je to naše poslední stopa po Janu Fráňovi, který se narodil 31.12.1907 v Ivančicích a v letech 1914 - 1920 bydlel v Božicích na nádraží a chodil zde do 1. třídy božické školy. Další ročníky již absolvoval ve Znojmě. Měl to vlakem daleko jednodušší než "se cabrcat" přes dva kilometry do dnešní budovy I. MŠ.
Ani nevím, jestli je na fotografii s již zesnulým Janem Pátým nebo jeho bratrem Petrem. Velice by mě (i další badatele) potěšilo, kdybychom získali kontakt na pana Petra Pátého, popř. čtenáře, který by věděl něco o dalších životních osudech světoběžníka a velkého vlastence Jana Fráni. Tak se nám můžete ozvat.
                                                           Ladislav Nevrkla

P.S. Bez zajímavosti nejsou ani darované okurky značky Znojmia. Dneska už by je pan Fráňa určitě nedostal. Tedy určitě ne vyrobené ve znojemské konzervárně.



Žádné komentáře:

Okomentovat