pondělí 20. července 2020

Lepší bude prevence, ne kriminál

Lepší bude prevence, ne kriminál
Ad LN 17. 7.: Housky, které vyjdou draho
K pátečním úhlům pohledu Lidových novin (Housky, které vyjdou draho a Trestejme za čin...) bych přidal ještě jeden z terénu. Jako vedoucí pobytové služby jsem před časem poznal jmenovaného muže, jež se stal v současné době středem velkého mediálního zájmu. Svou bezelstností, upřímností až jednoduchostí dodal totiž celému případu nádech bizarnosti. Ve všech těch mediálních vřavách však zcela zaniká ještě jeden „kamínek“, skládající celkovou mozaiku příběhu.


Naše sociální služby jsou momentálně na scestí, do nějž se postupně řítily po roce 2013. Reforma sociální péče spojená s deinstitucionalizací sociální péče je jistě správná a chvályhodná. Domovů pro osoby se zdravotním postižením přibývá, ale celková reforma sociálních služeb stagnuje. Nepodařilo se ani to minimum, na němž se intenzivně pracovalo v letech 2011 až 2013. Provázanost a spolupráce jednotlivých typů služeb a sociální péče o děti a mládež včetně mladých dospělých do 26 let dostala naopak citelné rány. Ano, každá služba může být (a je) drahá, stále si ale myslím, že je daleko lepší a účinnější investovat do prevence (různé typy azylových domů aj.) než vláčet podobné jedince po kriminálech.
Je to všechno jistě na širší diskusi, vhodný čas na účinnou změnu však nezadržitelně utíká a obávám se, že pod vedením sociální demokracie dokonce již utekl.
LADISLAV NEVRKLA, BOŽICE

Žádné komentáře:

Okomentovat