pátek 3. července 2020

Reportéři ČT: Jako gestapo!

Poslední předprázdninoví Reportéři ČT přinesli mj. reportáž Jako gestapo věnovanou vzpomínkám rodinných příslušníků na oběti z řad odbojové skupiny Světlana. Padla zde i jména v Božicích známých světlanářů jako František Mana nebo Rudolf Lenhard.


Průvodce pořadem novinář a spisovatel Luděk Navara velice přehledně a zasvěceně uváděl jednotlivé epizody ze života pozůstalých po nevinných obětech zinscenovaných politických procesů padesátých let.
Procesy se Světlanou byly rozčleněny na 16 skupin, první se konal v červnu 1950 ve zlínském velkém kině a celý proces přenášel rozhlas. V "davových scénách" nahnaných diváků z úřadů i továren zaznívaly nenávistné výkřiky požadující smrt pro souzené.
Pomstě režimu neunikli ani rodinní příslušníci a příbuzní i jejich děti. Ztráty svobody, majetku, vystěhování, nemožnost studovat, to vše se s rodinnými příslušníky odsouzených táhlo prakticky až do listopadu 1989. Mohli by vyprávět i ti rodinní příslušníci, jejichž tátové, dědové, strýcové nebo mámy, babičky či tety byli souzení v jednom z procesů s božickou skupinou Světlana červnu 1951. Trest smrti při něm nebyl vynesen žádný, protože ten, kdo ho měl dostat - bývalý partyzán a později hostinský v Božicích Antonín Daněk (1922 - 1949) - zemřel při pokusu StB o své zatčení 15.5.1949 v Božicích. I tak byly vynesené tresty drakonické a naprosto neadekvátní k provinění, k němuž je odsoudil státní soud - ztráta svobody, ztráta majetku, pokuty... - 25 let Antonín Švarc, 20 let Josef Kudlička, 18 let Antonín Nevídal a další a další.... Příští rok uplyne 70 let od těchto událostí, Božice by si je měly důstojně připomenout novou pamětní deskou se jmény odsouzených. Nesmíme zapomenout!

Pořad najdete i na netu na https://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-reporteri-ct/220452801240025/0/73267-jako-gestapo/

Třináct rozsudků smrti, čtrnáct doživotí a desítky let těžkého žaláře. Přesně před 70 lety probíhaly zinscenované soudní procesy s protikomunistickou odbojovou skupinou Světlana. Tu tvořili především bývalí partyzáni, kteří měli na Moravě velké množství spolupracovníků. Přehnané tresty nebyly jedinou komunistickou pomstou, rodiny odsouzených přišly o majetek a děti nesměly studovat. S pamětníky natáčel Mirek Petráček.
               (lan)

Chodba v proslulé věznici v Uherském Hradišti...

Světlanáři Mana, Janošík, Lenhard, všichni odsouzení k trestu
smrti

Autodopravce František Mana s maminkou

Hlavačka a Grebeníček

Vstupenka na "soudní frašku"....
                                                                           



Žádné komentáře:

Okomentovat