neděle 19. července 2020

Nové umělecké dílo ve Znojmě budí už teď velký rozruch

Toto umělecké dílo bude zanedlouho
zdobit náměstí Republiky (u divadla)
ve Znojmě
Šel jsem dnes ve Znojmě z parkoviště pod krajzákem do Kollárovy ulice a dále na Masarykovo náměstí. U bývalé prodejny elektro a dnes velmi zajímavé kavárny GaP (k dostání zde i sýry Mlékárny Klíč - https://www.facebook.com/mlekarnaklic/) by zanedlouho mělo stát nové umělecké dílo z tvůrčí dílny renomovaného umělce Maxe Velčovského. Už nyní však budí nebývalý rozruch.



Píše o tom Okrašlovací spolek ve Znojmě:
Na hlavním jižním vstupu do městské památkové rezervace, kde kdysi stávala Dolní brána, brzy vyroste za peníze z městské kasy výtvor současného umění - telefonní budka Maxima Velčovského. Památkáři k němu kupodivu vydali souhlasné stanovisko (což je vůči všem majitelům domů v MPR, kteří musejí strpět často velmi přísná památkářská nařízení, poněkud výsměch!). Viz foto.
Soudobé umění ve veřejném prostoru je jistě důležité. Ptáme se ale, proč zrovna zde, na náměstí Republiky, dříve Salisově, které se až na nešťastnou průtahovou komunikaci vyznačuje velmi kvalitním urbanismem a které má poměrně unikátní historický příběh.
Právě v těchto místech dne 11. července 1809, během bitvy u Znojma, se sbor vídeňských dobrovolníků a znojemských ostrostřelců pod vedením majora Salise ubránil náporu francouzské armády a odvrátil nepřátelský průnik do města. Škoda tedy, že za peníze z městské pokladny nevyroste na tomto místě esteticky přijatelnější připomínka této velké historické události. Námětů však je pochopitelně více: mohl by zde stát bronzový model úchvatného fortifikačního systému Dolní brány, jak vypadala na konci středověku, či připomínka zmizelého pamětního nápisu k zásluhám Jiřího z Poděbrad z roku 1463, který zdobil někdejší bránu apod.

A Toulky Znojemskem (https://www.facebook.com/toulkyznojemskem/k tomu dodávají:
Takto vypadá umění za 300 000,- Kč, které si lidé odhlasovali v anketě
Tvoříme Znojmo
. Zdali se to hodí nebo nehodí nám asi hodnotit nepřísluší, ale rozruch to budit bude stoprocentně !!
Zajímavé na tom je, že se odhlasovala tato budka bez jakéhokoliv náhledu tvorby. Kolik lidí by hlasovalo pro tento návrh, kdyby byl takto prezentován, co myslíte?
A jak to máte vy? Líbí se vám to? Je to umění nebo umění podle vás vypadá úplně jinak ?

Kdo nepochopil, o co jde, tak se jedná o skulpturu "telefonní budka", vytvořenou z asi deseti vyřazených veřejných telefonních budek.
Možná to nakonec bude stejně zajímavé místo jako je "orloj" - falus v Brně. Tam aspoň vypadne jednou za den kulička jako velmi cenný a žádaný dárek pro šťastlivce. Co vypadne z telefonní budky ve Znojmě? Možná nějaký bezdomovec...

                                 (lan)

1 komentář: