neděle 4. srpna 2013

Fotbal: Generálka na soutěž - 1:5!

Generálka na úvodní soutěžní zápas sice vypadá podle skóre hrozivě, podle aktérů i diváků splnil zápas svůj úkol a dalo se na něj dívat. Hosté z Hrádku byly v utkání lepší, patrná byla zkušenost a sehranost, ale ani my jsme v obrozené sestavě vyloženě nezklamali.
Božice - Hrádek 1:5 (0:2). 
Naši jedinou branku dával v 76´ za stavu 0:3 Peťa Procházka. Více k utkání napíšu v průběhu večera či zítřejšího dne. Byl bych býval psal, ale ve 20:00 h se v i v Božicích náhle zvedl vítr a nastala bouřková mela, díky níž krátce na to vypadla elektrika a bylo po všem. Teď už byl sice padlý strom u Emína odstraněn a svítíme, ale už se mi do reportáže z utkání nechce. Snad jenom, že zápas nedohráli kvůli zraněným kotníkům dva hráči - Paťa a Honza Sz. Tak doufám, že se do týdne dají dohromady. Bylo by to výrazné oslabení.
Připraveni k zápasu byli tito hráči: Matěj Zifčák - Zdeněk Chrenovský, Jiří Škrabal, Laďa Sedláček, Martin Topolčan, Ruda Čížek, Roman Šebela, Martin Zedníček, Patrik Šotkovský, Petr Procházka, Roman Šob, Honza Szabó, Sláva Urban, Tomáš Rauš, Lukáš Svoboda, Vojta Maruštík a Dan (Do Xuan-truong). Jediný, kdo do hry nezasáhl byl Vojta, jinak se vystřídali všichni. Zápasu přihlíželi (aspoň na chvíli) Evžen Egner, Jara Jandásek, David Švejdík, Marek Zifčák, Tomáš Kudlička. Trenér Michal Topolčan, vedoucí mužstva Roman Himal. Přítomná byla i slušná divácká kulisa.
hrádek se do nás pustil hned od začátku, my jsme kontrovali ve 2´, Sláva zprava pěkně nacentroval, ale Honza Sz. míč nezasekl a jeho střela šla vysoko nad. Pak jsme byli 10 minut pod hrádeckým tlakem, hosté kopali několik rohů, jejich šance vyvrcholily neproměněnou gólovkou ve 12´. Pak jsme se do hry dostali i my: Peťa podkopl přímý kop, akce Sláva-Roman-Peťa byla sražená na roh a přímý kop v podání Jirky Škrabala ve 20´ šel pěkně, ale těsně nad břevno. Hrádecké útoky byly nebezpečnější, ale dlouho taky bezzubé. Z našich hráčů na sebe poutal největší pozornost Sláva. I v dusném podmračeném podvečeru toho naběhal hodně. Na rozdíl od řady jiných hráčů se nezúčastnil turnaje Na Škárkovce a připravoval se na dnešní zápas. Bylo to vidět. Ani jemu se ale nedařilo střelecky, např.ve 28´ zakončoval krásnou individuální akcí, už jsme střelu viděli v brance, ale byla to jen boční síť! Matěj v naší brance se vůbec nenudil a likvidoval další šance Hrádku. Ve 32´ centroval Sláva, Honza míč minul, ale ten se dostal k Martinovi. Ten byl ve vyložené šanci ve vápně faulován a rozhodčí Michal nařídil penaltu. K ní se postavil Zdeněk, ale střela mu nesedla a šla vysoko i mimo branku. Hrádek se zkoncentroval, zvýšil svůj tlak, kopal dva přímé kopy a nakonec se ve 40´přízemní střelou k tyči ujal vedení 0:1.
Jeden z nejhezčích fotbalových momentů zápasu předvedl ve 42´ Sláva. Jesličkami udělal hrádeckého obránce, ale poté byl faulován. Přímý kop dával Jirka Škrabal pěkně do vinglu, ale pozorný brankář střelu vyrazil. Z protiútoku nás hosté přehráli a zakončili tentokrát zleva na 0:2.
Do druhé půlky jsme už nastoupili v pozměněné sestavě, postupně si zahráli i další hráči. Hrádek napálil tyč (47´) a další vychytal Matěj. Po faulu na Jirku Š. kopal Sláva přímý kop. Jeho technická střela šla nad zeď i branku. Hra pak upadla do průměru, všichni si vybírali daň za dusné počasí. Probralo nás až první zahřmění v 64´. V 71´ nás Hrádečtí opět přečíslili a zakončili přesně tvrdě k tyči na 0:3.
Naši gólovku v 72´ spálil Peťa P. Střela mu ve vyložené pozici nesedla a prapodivná šajtle ji poslala vedle branky. V té době odstoupil ze hry zraněný Paťa Š. (kotník). V 76´ jsme se konečně dočkali. Náš útok zakončoval opět Peťa Procházka. Tentokrát šla jeho falšovaná střela na vnitřní tyč a od ní se odrazila do branky. Snížili jsme zaslouženě na 1:3.
Zápas se pak dohrál pod taktovkou Hrádku. Z mnoha šancí proměnili ještě dvě - v 83´ na 1:4 a v 89´ na 1:5. My jsme v té době měli pouze dvě příležitosti, obě měl Sláva. Dobrým obranným zákrokem se blýskl Zdeněk. A to bylo tentokrát vše.

Na řadě našich hráčů byla patrná nerozehranost, na dalších naopak scházely síly po celodenní sobotní akci Na Škárkovce a celkově týmu ještě chybí sehranost. Taky by bylo asi třeba posoudit nasazení klíčových hráčů na konkrétních postech. Bylo by dobré, kdyby se nám vrátil Jara Lukáč, abychom měli dva kvalitní gólmany, aby příště nastoupil ve středu zálohy Evžen s Paťou a abychom příště - jak mi řekl jeden z hráčů - "hráli fotbal, ne sólo fotbal!"

                Ladislav Nevrkla

4 komentáře:

  1. No tak nalejme si čistého vína, nějakou kvalitu a fotbalovost předvedl akorát Jirka Škrabal a Roman Šebela ale ten nemůže hrát v obraně. A bojovnost Patrik, jinak to byla hrůza! Před startem sezony se máte dost čeho obávat.

    OdpovědětVymazat
  2. Všechno chce jen čas na sehrání. Sice jsme prohráli ale to vůbec nevadí příště to zase může být jiné. Chybami se člověk učí a oni kluci zvednou hlavu a budou bojovat. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím si,že je potřeba jasně určit kapitána, dirigenta,zkušeného hráče,žádného nerváka.

    OdpovědětVymazat
  4. Mišo nedá se nic dělat,budeš muset do kopaček :-)

    OdpovědětVymazat