neděle 4. srpna 2013

Polemika: Protržená hráz není Protržený rybník

Vlevo část náspu (hráze?), vpravo
30 m "díra" v Božické bažině
Podařilo se mi polemickým názorem na pojmenování Chráněné přírodní památky Protržený rybník vyvolat nebývalý zájem o náš místopis, o naši minulost i současnost a taky o pomístní jména. Samozřejmě, nejvíc se toho vykládá ústně, a tak vznikají různé výklady téhož. Nevadí mi to, naopak. Jenom v diskuzi se tříbí názory.
Trošku mě zaráží, že se k problému zatím nijak nevyjádřila naše obec. Přitom k tomu má přímo ideální podmínky. Na svých webových stránkách má anketu a tam může vložit jakoukoliv aktuální otázku. Bohužel už dva roky tam je otázka, jestli bychom v naší obci přivítali zřízení sběrného dvora. Že už včera bylo pozdě, víme všichni.
Proto by v parném dusném létě mohla být anketní otázka změněna a čtenáři webu http://www.bozice.cz/ by se mohli k názvu chráněného území vyslovit. Určitě se dá na základě požadavku obce název tohoto území změnit.
Možnosti se nabízejí čtyři. Chráněná památka v oblasti božických rybníků by se měla jmenovat:
a) Rybník Božická bažina
b) Rybník U protržené hráze
c) Protržený rybník
d) Rybník Pod Babí horou

To, že nás tato oblast začala díky iniciativě Jihomoravského kraje zajímat, je dobře. Sám jsem byl v doprovodu jednoho z občanů, kteří to zde mají dobře "zmapované", proveden touto oblastí a upozorněn na některé zajímavosti. Ta největší spočívá ve faktu, že v jednom místě vše vypadá jako protržená (nebo nedokončená) sypaná hráz. Na nedokončenou to nevypadá, spíš tedy protržená. Kdy, z kterého období, to zatím nevíme. Tak pátráme. Požádal jsem též jednoho odborníka, zda by nám nepomohl hledat ve starých mapách. Ukázky dvou starých map z tzv. I. vojenského (josefského) mapování z let 1764 - 1768 a 1780 - 1783 přikládám.
Taky si prohlédněte několik fotografií z mokřadu "Božická bažina" mezi Závlahovou nádrží a Božickým rybníkem.

                   Ladislav Nevrkla




Krása Božické bažiny je jasná































2 komentáře:

  1. Dobrý den, divím se, že se nikdo nezapojil do diskuse o celkem významné věci (pro Božice). Protržený rybník? Když jsem ten název slyšela poprvé, tak jsem nevěděla, co si mám pod tímto názvem představit. Rákosníčka z pohádky ..... ? Vůbec se mi nelíbí - ten název. Rákosníček jo. Dala bych tomuto projektu název: "BOŽICKÁ BAŽINA".

    OdpovědětVymazat
  2. Také se spíš přidávám k názvu "Božická bažina". Protržený rybník zní opravdu "divně". Dá se totiž pod tímto názvem opravdu představit cokoliv. A název pod Babí horou je totiž dosti neznámý.

    OdpovědětVymazat