neděle 18. srpna 2013

Víkend ve znamení oslav

Nejen černý víkend božického fotbalu, ale taky velice příjemné oslavy narozenin, to všechno a mnohé další patřilo do tohoto srpnového víkendu.
Krásné zážitky mají za sebou božičtí hasiči a hasičky, kteří pobývali od pátku do neděle na Vranovské přehradě a účastnili se společenské akce Vinných sklepů Lechovice ve spojení s vylovením speciálních sektů.
Doma jsme se sešli na rodinné oslavě narozenin (ne mých) a člověk si uvědomí, že je to vlastně malý zázrak, když se stále při takové příležitosti potkáváme všichni - dnes už čtyři generace!. Uvědomil jsem si to i v sobotu večer, když jsme se potkali na oslavě kulatin pana starosty taky s jeho tatínkem, který už po světě chodí požehnaných 89 let. A pořád vitální a společenský. Zpívali jsme ve dvou partiích jako na Slavnosti sněženek - se zelím nebo se šípkovou omáčkou - s tím rozdílem,,že my jsme si vycházeli vstříc: jednou oni lidovku, podruhé my folk či country! Tak Karle, ať je ti mezi námi, kterým už dávno není -cet, ale -sát, dobře!
A v neděli jsme si udělali malou radost a dříve něž jsem vyrazil s Bohouškem a Honzou do Olbramovic, projeli jsme se naší kouzelnou přírodou kolem božických (Božický rybník a bažina) a karlovských rybníků (ke studánce). A právě tam jsem vyfotografoval plody, které tam na dvou místech uzrály. Co to je za rostlinu, nevím, třeba mi někdo z vás poradí.

      Ladislav Nevrkla

3 komentáře:

  1. Myslím si, že to je klanopraška. Je to vytrvalá léčivá liána.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to áron plamatý, roste tady celkem hojně, na cestě k obecnímu rybníku i u Hraběcí studánky.
    Ale možná je klanopraška jen jiný název pro to samé, nevím. Hana Koledová

    OdpovědětVymazat
  3. Paní Hana má asi pravdu, ale možná s dovětkem, který jsem našel ve Wikipedii: Na Moravě zřejmě zcela chybí, je nahrazen druhem árón východní (Arum cylindraceum). V četných publikacích však údaje o árónu plamatém z Moravy najdeme. Je tomu tak proto, že dříve lidé druhy nerozlišovali, popřípadě je rozlišovali špatně.
    Dále jsem na netu objevil toto sdělení: Lidový název: pokakánek blázinec (díky skvrnám na listech).
    Našel jsem si i klanoprašku čínskou, ale to má být keřovitá rostlina, což asi není náš božický případ. Každopádně oběma rádcům děkuji a máte-li někdo nějakou zajímavou fotku rostliny, motýla (pane starosto, už jste ho stáhl z mobilu?), nebo jinou přírodní zajímavost, tak mi ho pošlete. Rád je na konci léta zařadím jako hádanku. (lan)

    OdpovědětVymazat