čtvrtek 4. července 2019

Dropi se nemají kam vrátit

Tohoto vycpaného dropa vlastní
myslivci v Božicích
Podle idnes.cz to s dropím polem u Hrádku nedopadlo dobře. Pod názvem Posekali dropí pole, dřív než měli. Vzácní ptáci neměli šanci přežít, zde byl nedávno publikován článek, který vzniklou situaci popisuje.


Snahy o návrat dropa velkého do jeho hnízdišť na Znojemsku (Hrádek, Božice, Borotice) trvají už deset let. Teď je zmařilo neuvážené pokosení tzv. dropího pole u Hrádku. Jde o sto hektarů půdy, na kterých už pět let platí dohoda mezi státní Agenturou ochrany přírody a krajiny (AOPK) a jednou z největších zemědělských firem na Znojemsku, Agrospolem Hrádek.
Jedno z nejdůležitějších pravidel se týká kosení těchto pozemků. Aby měli ptáci klid na sezení na vejcích, smí se kosit až od poloviny července. Tudíž ještě dnes by zde speciální mozaika rostlin měla stát. Ale nestojí! Proč se tak stalo je předmětem sporu mezi znojemskou ornitoložkou Vlastou Škorpíkovou, zastupující AOPK a jednatelem Agrospolu Ivanem Martincem.
Jisté je jedno: Drop zde naštěstí ani letos nezahnízdil (vše bedlivě monituruje ze sousedních rakouských polí, kde žije v klidu, míru a bezpečí bez přerušení desítky, možná stovky let) a tudíž byla časným pokosením dropího pole podle pí Škorpíkové usmrcena ještě nelétavá mláďata skřivanů a kalousů pustovek, kteří tu letos vzácně hnízdili. Ivan Martinec včasnější pokos vojtěšky zdůvodňuje změnou osevu kvůli čejce a více situaci komentovat nechce.
Agentura nyní hledá jiné zemědělce, kterým by pronajala státní pozemky a na nichž by vzniklo nové dropí pole. Asi už to nebude sto hektarů, ale šance tady je. Jedním z nových hospodářů může být i Agropodnik Mašovice, který u bývalého vojenského letiště v katastru Borotic šetrně obdělává asi 17 ha, přesně podle smlouvy. Tak to čteme rádi. Moc rádi.

                 (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat