sobota 20. července 2019

Média: Frustrace na odiv

V Lidovkách píšu na téma "lidí na
okraji společnosti"...
V dnešních Lidových novinách (ze svěřeneckého fondu Andreje Babiše) je otištěn můj příspěvek nazvaný Frustrace na odiv. Reaguji v něm na velký komentář zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka ze středečních Lidovek, který byl věnován tématu sociálního bydlení (O bydlením nejen sociálním).


Svérázné názory Stanislava Křečka na sociální bydlení jsou všeobecně známé. Ze své pozice zástupce ombudsmanky toho v této problematice moc nepředvedl. Ale aspoň se o ní mluví!
Zaujala mě jeho nenápadná větička: „... stačí přidělit nový byt a nákladnou ‚sociální práci‘...“ A právě zlehčování, až znevažování sociální práce, která prý je „nákladná“, je kamenem úrazu všech zatím neúspěšných pokusů o reformu sociálního bydlení.
Lidé v bytové nouzi, lidé ohrožení chudobou, lidé obtížně hledající své místo v současné společnosti jsou všechno možné, s klady i zápory, ale jedno mají společné: bytostně k řešení své situace potřebují „nákladnou“ sociální práci. Potřebují, ba přímo vyžadují sociální kontakt, potřebují svou „vrbu“, do níž mohou vložit svoje životní trable. 
V obecné rovině trpí „lidé na okraji“ silným deficitem společenského kontaktu. Proto je vidíme v malých skupinách tu u vesnických obchodů, tu v blízkosti zařízení sociálních služeb, v parcích i u nádraží. Nedávají na odiv svůj způsob života, ale svoji frustraci životem a upozorňují své okolí na nezájem a neschopnost společnosti jejich postavení řešit.
LADISLAV NEVRKLA, BOŽICE

Žádné komentáře:

Okomentovat