úterý 9. července 2019

Novinky ve fotbalových pravidlech - I. Hra rukou

Obměny fotbalových předpisů, které má pod palcem Mezinárodní pravidlová komise IFAB, platí od prvního července a k vidění už byly a jsou na letních mezinárodních turnajích - na světovém šampionátu žen, na turnaji Copa América v Jižní Americe i na mistrovství Afriky. Obojí sleduji, takže jsem si některých změn i já všiml. :-)



„Některé novinky jsou vskutku revoluční. Ať už jde o nové provedení kopu od branky, při kterém už míč nemusí opustit pokutové území, nebo postavení zdi, v níž nebudou moct stát útočící hráči. Zásadní je také úprava pravidla o ruce.
Úprav je dohromady pětadvacet, deset nejzásadnějších představíme podrobně.

Změna č. 1: HRA RUKOU

Pravidlo, které ve fotbalovém prostředí budí největší vášně a diskuse. Pro bránící hráče dál platí, že přestupku se fotbalista dopustí v momentě, kdy míč zasáhne rukou, která nepřirozeně zvětší objem jeho těla.
Do pravidel ale přibyla novinka, jež za nedovolené považuje každé hraní rukou nad úrovní ramene, a to i při nenadálém odrazu míče od protihráče či vlastního těla. Tady ovšem pozor na výjimku, kterou tvoří situace, kdy si hráč nastřelí balon do paže sám vlastní nešikovností při obranném odkopu či hlavičce.
Ve skluzu se ruka nepíská, pokud je mezi tělem a zemí a hráč se s ní podpírá. Jestliže však bránící fotbalista nechá paži za sebou, vytrčí ji bočně nebo vertikálně od těla, už tím nepřirozeně zvětšuje svůj objem. A tím pádem se při dotyku s míčem dopouští přestupku, což dosud neplatilo.
Změny se týkají také ofenzivních hráčů, protože nově už nesmí být dosaženo žádné branky poté, co některý z útočících zahraje rukou. Byť by to bylo nezaviněně a nechtěně. Pokud útočící fotbalista jakýmkoli zásahem paže získá výhodu, tzn. dostane se do brankové příležitosti nebo ji vytvoří, hra musí být přerušena. 
Gól neplatí ani v momentě, kdy by míč do soupeřovy brány hodil přes celé hřiště brankář.

Příště: Změna č. 2: Rozhodčí už není součástí hry a změna č. 3: Míč rozhodčího

Žádné komentáře:

Okomentovat