sobota 13. července 2019

Novinky ve fotbalových pravidlech - III. Střídání, odkop od brány, zeď a penalty

Střídaný hráč musí opustit hrací plochu nejkratší cestou, u nejbližší postranní čáry. Pak zamíří co nejrychleji do technické zóny a do šaten. Jenom kdyby měl jít kolem sektoru fandů soupeře nebo když je odnášen na nosítkách, nemusí opustit hrací plochu nejkratší cestou.



Při odkopu od branky už balon nemusí před dotykem dalšího útočícího hráče opustit pokutové území. Fotbalisté bránícího týmu samozřejmě musí šestnáctku opustit, ale můžou se do ní vrátit až po rozehrání ("jdou si pro míč"). Hra se zrychlí, nic se nepíská.

Jestliže bude zeď tvořena třemi nebo více obránci, útočící fotbalisté od ní musí stát minimálně metr. Za porušení pravidel následuje volný kop. Tato novinka má opět omezit zdržování hry, jejím cílem je méně strkanic a konfliktů při zahrávání standardních situací.

Zaprvé už brankář nemusí mít v době kopu na čáře obě kopačky. Stačí, když se bude brankové čáry dotýkat částí jedné nohy, nebo bude na její úrovni (ve skoku). Pravidlo se nicméně bude uplatňovat pouze v případech, kdy penalta není proměněna. Za jeho porušení obdrží gólman taxativní žlutou kartu.
Neplatí ani mýtus o zrušení dorážek. Dorážky zůstaly v platnosti.
Zadruhé hráč zraněný nedovoleným zákrokem v pokutovém území, který je ošetřován, nemusí opustit hřiště, pokud se chystá kopat penaltu. Doteď přitom musel. Podmínkou samozřejmě je, aby o tom rozhodčího informoval.

      (lan)



Žádné komentáře:

Okomentovat