pátek 12. července 2019

Vzpomínkové napoleonské bitvy u Znojma. Jednou možná i u Dyjákovic a Jaroslavic

Letošní kulatější 210. výročí bitvy u Znojma bude připomenuto o víkendu 12. až 14.července bohatým programem a rekonstrukcemi bitev u Dobšic a u Suchohrdel.


Dvě bitvy, dobývání okolí Znojma s rekordním počtem francouzských a rakouských děl, emoce vzbuzující pyrotechnické efekty v Louckém klášteře a také noční pietní akt za svitu svíček na vojenském hřbitově. To vše lze vidět tento víkend.
Se stovkami vojáků ve francouzských a rakouských uniformách v čele s Napoleonem si letos již posedmé můžete připomenout boje roku 1809, kdy se ve Znojmě a okolí střetli rakouští a francouzští vojáci.
Díky přijetí příměří jich u Znojma padlo a zemřelo na následky zranění čtyřikrát méně než ve srovnatelně velké známější bitvě u Slavkova čtyři roky předtím.
Celá akce je rozvržena do čtyř dnů. 
Hlavní program ale bude k vidění o víkendu. Lákadlem jsou dvě bitvy, sobotní v Dobšicích a nedělní u obce Suchohrdly. „Diváci uvidí v akci kanony o největších rážích, které při bitevních rekonstrukcích u nás mohou vidět. Bude také nasazeno několik desítek koní.
Vojáci budou nocovat v dobovém ležení v okolí Louckého kláštera. Do Dobšic u Znojma se vojska přemístí v sobotu okolo desáté hodiny. Ve 14 hodin se zde rozzuří hlavní bitevní ukázka v lesoparku poblíž řeky Dyje. Atraktivní podívaná s historickým příběhem vyvrcholí krátkým střetem v brodu řeky.
V neděli se armády přesunou na skutečně autentické bitevní pole u obce Suchohrdly, kde v 11 hodin začne druhá část rekonstrukce bitvy. Boj skončí nabídkou příměří, kterou přiveze francouzské jezdectvo. Akce bude zakončena společným defilé armád. Následně si můžete prohlédnout zbraně, děla a pozdravit se s vojáky na bojišti. Vstup na obě bitvy je zdarma.

Jedinečný zážitek bezpochyby slibuje sobotní multimediální představení Inferno 1809 v Louckém klášteře. Nabídne efektní show s příběhem rakouského vojáka Jana Nepomuka Prokeše. Budova kláštera ožije videomappingem, pyrotechnickými efekty i autorskou hudbou. Zapojeni budou i vojáci a ženský pěvecký sbor.
Toto představení pod širým nebem začne ve 21.30 hodin za každého počasí. Kapacita akce, která je jako jediná z celého víkendu zpoplatněná, je omezena na tisíc diváků. Na místě bude pokladna otevřena hodinu před začátkem představení. Vstupenky lze objednat také na Ticketstream.cz.

Dobu napoleonských válek vám přiblíží také výstava na znojemském hradě, která potrvá až do 29. září. Výstava je připravena v několika tematických osách a vrcholí symbolicky setkáním s vítězným císařem Napoleonem a poraženým císařem Františkem. Vitríny představí pěchotu, jezdectvo, dělostřelectvo i další součásti zúčastněných armád. „Kromě vzorových zbraní řadových jednotek, jimiž se obě armády u Znojma utkaly, objevíte chladné i palné zbraně Napoleonovy gardy i některé velmi speciální zbraně rakouské pěchoty užívané v průběhu koaličních válek,“ říká Jiří Kacetl, historik a jeden z autorů výstavy, kterou připravilo Jihomoravské muzeum ve Znojmě. K atraktivním exponátům patří také originální pokrývky hlavy a více než dvě století staré uniformy, včetně doplňků a součástí výstroje. Výstavu doplňuje velké množství obrazů.

A ještě malý dodatek k Napoleonovi na Znojemsku, konkrétně blízko nás, v Jaroslavicích a Dyjákovicích. Píše o tom v publikaci Dějiny Jaroslavic Martin Markel a ve své recenzi v roce 2009 ji zmínil dr. L. Černošek  - viz- http://okraspol.sweb.cz/pages/publikace_jaroslavice_dejiny.html:
Na závěr ještě kousek z historie, který mě osobně v knize zaujal: kapitola „Francouzi v Jaroslavicích“, str.86:
„...Po rakouské porážce u Wagramu začátkem července 1809 ustupovalo rakouské vojsko ke Znojmu a Brnu a došlo i k potyčkám s Francouzi v nedalekých Dyjákovicích (6. - 8. července). V té době měl podle zpráv faráře J. Fabriciho poobědvat na jaroslavické faře císař Napoleon I., řídící 10. - 11. července 1809 bitvu u Znojma, v níž bylo Rakousko opět poraženo. Po bitvě byl na zámku opět zřízen lazaret, tentokrát pro nepřátelské francouzské vojáky, ať už raněné v bitvě nebo trpící úplavicí, jež se krajem rychle šířila. Vojáci umírali po stovkách a byli pohřbívaní v šachtách před hřbitovem a ve vinohradech na Zámecké hoře. V prostoru mezi Jaroslavicemi a Hrádkem byl zřízen vojenský tábor, důstojníci bydleli na zámku. Za těchto okolností se rakouským vojákům povedl husarský kousek, když v tomto francouzském moři zajali a ze zámku odvedli adjutanta maršála Goudinota. ...“
Jak moc je pravdivá pověst o tom, že si francouzští vojáci chodili pro vodu k dnešní Hraběcí studánce mezi Šanovem a Božicemi na březích 3. Karlovského rybníka? To zatím nikdo pořádně neosvětlil.
           (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat