úterý 9. července 2019

Nacházíme se v hluboké krizi. Rozhovor s Markem Orkem Váchou

Nedělní mše slouží v Božicích kněz
Marek Orko Vácha
"Nacházíme se v hluboké krizi. Ale skuteční vůdci se objeví, protože si to žádá doba," říká katolický kněz Marek Orko Vácha v rozhovoru s Jiřím Leschtinou na Aktuálně.cz - https://nazory.aktualne.cz/rozhovory/marek-orko-vacha-milos-zeman-hazi-hlubinne-miny-do-podvedomi/r~8f0c4e74a16511e9b7740cc47ab5f122/




Katolický kněz, spisovatel a přednosta Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě UK Marek Orko Vácha nedávno vzbudil pozornost na sociálních sítích svým textem Nejsem revolucionář. Vysvětluje v něm, proč chodí na demonstrace, ačkoliv je introvert a ve skandujícím davu se cítí mizerně. Byl i v tom červnovém, čtvrtmilionovém na Letné: "Jako občan prostě musím udělat všechno pro to, aby to dobře dopadlo. I když to dobře nedopadne. Ale vždycky stojí za to obětovat čas, energii, síly, které na tomto světě máte, pro posouvání veřejných věcí dopředu," říká Vácha.
Jak jste nakonec Letnou přežil?
Nakonec dobře. Jel jsem tam s kamarády Brňáky. Já tam opravdu chodím z povinnosti. Abych tam dělal toho panáčka, až vylétnou helikoptéry počítat dav.
A jak pro vás nakonec demonstrace vyzněla?
Jako velmi silný vzkaz zejména pro mladou generaci, že dějiny píšou jednotlivci. Mikuláš Minář není politik a pravděpodobně jím ani být nechce. Ale v jednu chvíli zažehl jiskru a přiložil ji k sudu s prachem. A společnost se probudila. My Češi se tradičně podceňujeme. A najednou se zase ukazuje, že z velké části jsme národ přemýšlivých, zodpovědných lidí.
Co ale říkáte na argument, že demonstranti kladou nereálný, maximalistický požadavek, když volají po demisi premiéra, kterého drží v sedle prezident?
Maximalistický požadavek? V normální civilizované zemi není možné, aby stál v jejím čele trestně stíhaný premiér, který spolupracoval s StB. Pokud za tohle demonstrujeme, pak jen chceme, aby se do politiky vrátily normální hodnoty. A pokud voláme po tom, aby prezident nelhal a nechoval se jako buran, tak to je ten nejminimalističtější požadavek..


Celý rozhovor si můžete přečíst na výše uvedeném webu https://nazory.aktualne.cz/rozhovory/marek-orko-vacha-milos-zeman-hazi-hlubinne-miny-do-podvedomi/r~8f0c4e74a16511e9b7740cc47ab5f122/

Žádné komentáře:

Okomentovat