neděle 12. srpna 2012

Fotbal: Vracíme se se vztyčenou hlavou! (akt.)

TJ Sokol Dobšice B - TJ Sokol Božice 2:1 (0:1). Strohý výsledek, ale úplně nevypovídá o průběhu utkání. Tentokrát zcela určitě ne! Viděli jsme to nejen my, příznivci obou celků, ale i celá rozhodcovská generalita OFS v čele s pány Peřinkou a Vařachou.
Premiérový zápas nového ročníku Hostan okresního přeboru pro nás začínal tak tak všelijak! O to příjemnějším překvapením byla pro nás pro všechny výsledná sestava, v níž prakticky (až na další posily z Hrušovan) nechyběl NIKDO! Trenér Viktor tak měl těsně před zahájením k dispozici celkem 15 hráčů.
Úvodní sestava byla následující: David Sláma (17) - Marek Chýla (14) - Lukáš Chromý (8), David Švejdík (15), Zdeněk Chrenovský (2) - Marian Vávra (4), Jan Kudlička (10), Evžen Egner (5) - kapitán týmu, Roman Šob (12) - Tomáš Kudlička (7), Jaromír Jandásek (9). Na lavičce byli připraveni: Pavel Ležák (13), Martin Zedníček (11), Marek Zifčák (16) a Petr Procházka (6). Trenér Viktor Luskač.

Do Dobšic na fotbaly jezdím rád. Bývá tam vždy dobrá atmosféra, dost diváků a vždycky i zajímaví hosté. "Tady to máte nejen se světelnou tabulí, ale i s hudbou," chválil se jeden z pořadatelů. No, viděli jsme. Hudbu málem nezastavili s úvodním hvizdem rozhodčího a světelná tabule nádherně svítila, ale i ve 3´ ukazovala samé nuly! " "U nás nejsou lidi, u vás jsou?" tázal se domácí pořadatel. U nás jsou, kontrovali jsme my. Ale tak, jak se postupně zklidnily oba týmy, tak se rozeběhla i časomíra. A my jsme ji prověřili už v 6´. To se Honza položil hlavou (!) do přesného centru výborně hrajícího Lukáše a vedli jsme 0:1! Byl to výborný vstup do utkání a vyjadřoval naprosto přesně obraz hry na hřišti. Naše útočná dvojice Jara s Pacíkem zaměstnávala zadní řady Dobšic velmi často a občas je podpořili i naši středoví hráči. V 13´ nesedla střela Romanovi, v 19´skončil Pacíkův lehký vysoký pozdrav v náručí domácího gólmana. Nutno přiznat, že někdy od 22´nás domácí přitlačili, ale zmatky v naší obraně skončily rohem a následnou rozehrávku bravurně likvidoval David v brance. Na oplátku jsme zatopili i my. V 23´ rozehrával Jara a ve spolupráci s Pacíkem a Honzou vybojoval Evžen roh. Po dalším rohu zůstal na čáře vedle branky ležet svíjející se Honza. Dostal prý od domácího gólmana do žeber. Hra chvíli pokračovala, pak ji hlavní sudí přerušil. To již byl Honza ve slovní při s dobšickým gólmanem. Běžela 25´ a hlavní sudí nakonec ukázal hlasitému Honzovi červenou! Byla to pro nás nezasloužená ledová sprcha. Všichni jsme si v té chvíli uvědomili, že budeme hrát více než dvě třetiny utkání pouze v deseti! Ubráníme se tlaku domácích? Udržíme slibné vedení?
Ráznou odpovědí mohla být v 28´ Jarova šance. Měl na kopačce gól, ale míč šel nakonec těsně vedle. V 31´ byl  Jara v další gólovce: tentokrát hlavou trefil gólmana! Domácí však číhali na příležitost. Ta přišla v 34´. "Nač si to tak dlouho připravuje," kroutil hlavou jeden z domácích fanoušků, když Dobšice získaly jenom roh z velkého závaru před naší brankou. Marek s Lukášem vše zvládli a odvrátili hrozící pohromu. Dvakrát se do šance dostal v 36´ Jara - jednou střelil do hráče, podruhé šla jeho střela těsně vedle.
V 41´ zůstal po ostrém zákroku ležet na našem vápně Marek. Byl ošetřován (asi "koňar"?) a chvíli pobýval i za čarou. I v devíti jsme se ubránili. Ve 44´ byl zbytečně faulován Jara, Davidův padáček gólman opět vyboxoval. V závěru jsme ještě jednou kopali přímý kop, ale Davidova rána šla do zdi.
Do druhé půle vběhl na levou zálohu Lopík místo Romana. Oživili jsme hru a dál jsme se tlačili do šancí. "Škoda," zašumělo to v našem sektoru, když Jara nedosáhl na Davidův centr z přímého kopu. Následně jsme opět přežili jednu chaotickou situaci před naší brankou a znovu jsme udeřili. V 52´ zakončil náš pěkný útok Jara, ale gólman míč vyrazil na roh. Ten zakončil David hlavičkou vedle branky. Naši poslední příležitost před vyrovnáním neproměnil Lopík, který vyslal vleže slabou střelu do gólmana.
V 59´ jsme diskutovali, jestli AR Šachl odmávl správně náš ofsajd či nikoliv, domácí rozvinuli postupný útok po levé straně, který zakončili přesnou tvrdou přízemní střelou a vyrovnali na 1:1. Tušili jsme, že se něco takového může stát, ale mrzelo nás to hodně! Pak nastala taková desetiminutovka bác, bác na obou stranách. "To je na h....o!" zhodnotil tento stav lapidárně můj soused na divácké lavičce. Až v 65´ se domácí dostali do kloudnější šance, náš gólman David byl opět bezchybně na svém místě. Řada našich hráčů byla už v té chvíli přece jenom vyčerpaná a tak se začalo připravovat další střídání. Nachlazeného Mariana nahradil v 70´ Martin Zedníček. V 72´ měl Jara na své kopačce asi největší ze svých příležitostí. Bojoval jako lev, akce byla perfektní, bojoval i vleže u branky a nakonec šla jeho střela těsně vedle!!! Prostě mu dnes nebylo přáno! Zase přišla taková rozháraná pětiminutovka, při níž jsme se sami sebe ptali, co je to teď za hru?! V polovině druhé půle domácí udeřili podruhé. "To bylo na poslední chvíli," zaradovali jsme se předčasně, když náš gólman David kryl nebezpečný míč u pravé tyče a následně domácí za chvíli zaútočili znovu. Tlaku jsme nakonec neodolali a po chybě v útočné rozehrávce se domácí dostali až na dostřel naší branky a svou šanci proměnili ve vedení 2:1! Domácí pořadatelé byli sami z tohoto vývoje tak konsternováni, že až do konce zápasu svítilo na ukazateli skóre 1:1.
Brzy po obdržené brance vystřídal Mara Zdeňka, hráli jsme nadále útočně (Jara s Pacíkem se střídali na  hrotu) a cítili jsme, že máme minimálně na vyrovnání. Domácí nehráli dobře a byla to jenom souhra našeho malého štěstí při zakončování a nakonec výborného výkonu domácího gólmana, který zachraňoval i nemožné. Přímé kopy začal od 83´ kopat Marek a oba (i ten v 85´) zaváněly gólem. Ten první vyrazil brankář na roh a do toho druhého se výborně položil David (Džamp) hlavou a jen zázrakem ho gólman vychytal. Do našich útoků se zapojil v závěru i náš gólman David, ale skóre se již nezměnilo. "Gološ jim to vychytal," vystihl konečný stav zápasu Jarův otec Mirek.
I přes porážku jsme naše hráče vyprovodili ze hřiště potleskem. Zasloužili si ho. Hráli s velkým nasazením a srdnatě. Ceníme si toho, že ani v deseti nehodili flintu do žita a dál bojovali s maximálním nasazením. Výborní byli všichni, já bych ocenil především trojici "zahraničních" posil - Marka, Lukáše a gólmana Davida -.a našeho Evžena. Velmi příjemně mě však překvapil krajní záložník Roman. Pomněte - vždyť je to ročník 1997 a ještě v červnu hrál za naše žáky a včera vedl poprvé jako kapitán naše dorostence! A taky bych ocenil všechny naše náhradníky - zkušeného univerzálního Marka, který už dneska hodně pomáhá i organizačně, Petra, který už zná, co je to být na lavičce, a dalšího nováčka v našem týmu dorostence Martina. A výborný byl i nový trenér Viktor. Má svou představu o hře a až mu všichni hráči na pravidelných trénincích ukážou, co v nich dříme, tak mu bude při tvorbě sestavy daleko jasněji než dnes.
Zápas řídil mladý rozhodčí Dalibor Černý, na čarách mu asistovali dva zkušení rozhodčí Šachl a Richter. Na celý zápas dohlížel i delegát pan Vodák, tak snad bylo všechno v pořádku.
O náš fotbal nemám letos obavy, i když nám los na úvod nadělil ty nejtěžší soupeře. Poperme se s  nekompromisním osudem! Máme teď před sebou dva těžké zápasy:

Božice A - IE Znojmo B  NE 19.08.2012 16:30        
Mor. Krumlov B - Božice A  NE 26.08.2012 16:30    

                         Ladislav Nevrkla
Všechny zápasy 1. kola:
IE Znojmo B - M. Krumlov B4:5 (1:3)
Dobšice B - Božice2:1 (0:1)
Práče - Olbramovice2:0 (1:0)
Přímětice - Jezeřany2:1 (0:0)
Miroslav B - Chvalovice0:5 (0:2)
Sokol Jaroslavice - Bohutice3:2 (3:0)
Oleksovice - Rakšice0:2 (0:1)

Co píše o utkání Zpravodaj OFS:
Dobšice B-Božice 2:1 (0:1). Hosté šli do vedení brankou Kudličky, tentýž hráč však musel ještě před přestávkou po červené kartě předčasně pod sprchy. 
Druhá půle nabídla zcela vyrovnaný boj, na trávníku nebyla znát početní výhoda domácích. Šance se nabízely před oběma brankami, šťastnější byli nakonec Dobšičtí zásluhou Kopečného a Šebely. 

 









Žádné komentáře:

Okomentovat