čtvrtek 23. srpna 2012

Historie fotbalu: Jak jsme v roce 1956 protestovali

Neměli to naši fotbalisté a fotbaloví funkcionáři ve svých začátcích lehké. Starší zkušenější týmy na nás pohlížely "spatra" a nám nezbývalo - v duchu fair play, který je nám odjakživa bytostně vlastní - než si stěžovat nebo protestovat. O stížnostech jsme psal v květnu 2010, o jednom dochovaném protestu z roku 1956 dnes.
Vážení soudruzi, Tělovýchovná jednota Sokol Božice-oddíl kopané a výbor jednoty se svým kolektivem a vedoucími protestuje proti dorostu Sokol Březí, který zavinil, že mistrovský zápas dorostu hraný dne 2. září t.r. proti S. Božice, byl předčasně ukončen.
Utkání, které řídil soudr. St. Šíma z Božic ukončil toto předčasně proto, že dorostenec ze Sokola Březí dal facku dorostenci ze S. Božice. Rozhodčí vyloučil po zásluze provinilce ze hry, ale jelikož tento nechtěl hrací plochu opustit, toto utkání bylo podle pravidel a řádů ukončeno.
Žádáme proto kontumační výsledek 3:0 a přiznání 2 bodů pro dorost S. Božice. Domácí dorostenci m.j. také nastoupili o 50 minut později, než bylo původně ohlášeno, bez průkazek a podobně.
Nemůžeme připustit, aby dorostenecké zápasy byly hrány bez pořádku, bez organizovanosti a kázně především, a proto očekáváme, že vaše rozhodnutí bude jako vždy správné.
Božice 3. září 1956
S pozdravem Zdar vesnické organizaci - podepsán předseda jednoty

P.S. Otázka nakonec: Jak moc se změnila situace za 56 let? Nijak. Vše se dá do zápisu o utkání a disciplinární komise OFS vynese svůj nesmlouvavý verdikt. Víme o tom v letošním ročníku fotbalových soutěží své - jak dorost, tak chlapi! Dostali jsme stopku na jeden, respektive na tři zápasy. A to můžeme být rádi.

                                      Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat