neděle 23. prosince 2012

Čtvrtá neděle adventní v Božicích ve znamení sněhu

Probuzení do čtvrté neděle adventní v Božicích bylo pro většinu z nás překvapivě bílé. Pro mě dvojnásob, protože ještě v jednu hodinu v noci, když jsem se s Pavlem vracel ze Znojma, nebylo po sněhu ani památky.
Na druhou stranu, když jsme se v sobotu kolem 18 hodiny vraceli od druhého syna z Uherského Brodu, tak nás v Buchlovských kopcích (Chřibech) zaskočila sněhová vánice a sníh končil až v Brně.
Sníh leží na Božicích i teď po poledni, ale je patrné, že je těžký, mokrý a že to asi do Štědrého dne přežije jenom s obtížemi. Jestli byla nějaká kalamita na silnicích a cestách v obci, nevím. Ráno v 8 hodin ještě nebyla protažená ani hlavní silnice, během dopoledne už však ano. Boční cesty - jako třeba ta před naším - jsou jenom projeté koly automobilů. Co však musím pochválit bylo pracovní nasazení zaměstnance obce Jindřicha Solaře. Od rána jezdil a uklízel sníh na rizikových místech chodníků, kde hrozilo uklouznutí, sypal i solí.
A tak radost největší měly děti, které neváhaly a na nic nečekaly, a radost mají i ti, kteří si přejí "bílé Vánoce".
Tvrdí mi tady Pavel, že sníh úplně neroztaje, že to v noci zmrzne a že možná budou v noci a zítra větší kalamitní problémy než dnes. Tak se necháme překvapit.

                        Ladislav Nevrkla

P.S. Tak už nějakou hodinku venku prší a vypadá to bídně.
P.S.2. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před ledovkou. Od nedělních 15:00 až do pondělní šesté platí tato výstraha i pro Jihomoravský kraj.



1 komentář: