neděle 9. prosince 2012

Planý poplach na božických mokřadech

Nepřesná zpráva publikovaná v pátek navečer o záchranné akci zamrzlých labutí na božickém rybníku má své reálné jádro. Je to však tak trochu, jak se zprávami kdysi oblíbeného "Rádia Jerevan".
K záchranné akci HZS Znojmo skutečně došlo (hasiči přijeli dokonce vybaveni člunem), ale nebylo to na božickém rybníku, ale na božickém Mokřadu I., na jeho druhém jezírku. Nejednalo se o zamrzlé labutě, ale o "naše" popelavé labutě sedící nehybně na hladině jezírka, jako by byly přimrzlé. Asi nereagovaly na pokusy o vyplašení a tak někdo starostlivý zalarmoval hasiče.
No a to je vlastně vše. Kromě pozdvižení několika občanů, kteří bydlí v blízkosti, bychom o záchranné akci ani nevěděli. Snad jenom tolik, že naše labutě vyvedli letos i mladé a přelétávají mezi božickými mokřady ("jedničkou", tj. ten velký mokřad pod lesoparkem Niva pod Božicemi, a "Dvojkou", tj. ten mladší a menší rybníček za prelátovou zahradou).
A na závěr otázka zásadní: Mají vůbec na takový podnět zasahovat profesionální hasiči? Nechci říct, že by nebyla škoda uhynulých ptáků, ale na druhou stranu, nejsem zcela přesvědčen o smysluplnosti tohoto výjezdu.

                                                Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat