středa 26. prosince 2012

Vánoční božická kultura: Příjemná párty

Jako příjemná společenská párty lze stručně hodnotit vánoční kulturní a sportovní akce v Božicích. Pro nezasvěcené aspoň stručná hodnocení od těch, kteří je navštívili nebo pořádali.
Vše začalo v sobotu 22.12.2012 již tradičním programem Božické jesličky u kapličky-zvoničky Srdce Páně v Božicích. Více než dvacítka přítomných si poslechla program, prohlédla betlémy v kapličce a v družné debatě poseděla v kině Marta.
Vánoční fotbálek odpoledne na Štědrý den zase protáhl tělesné schránky zájemců o pohyb s míčem kopacím na umělce za školou a byl současně takovým tréninkem na tradiční Silvestrovský fotbálek v pondělí 31.12.2012. Přesný začátek ještě zjistím, vloni to bylo tuším od 13 hodin. Bývá to vždy radostná událost, při níž není zima ani těm, kteří se jenom dívají a povzbuzují hrající.
Vydařila se i Štěpánská zábava v úterý 25.12.2012 v hudebním doprovodu Dua Giovanni. Téměř sto padesát návštěvníků se dobře bavilo až do rána. Akce pořádaná ve spolupráci Fotbalového oddílu TJ Sokol Božice a baru Fénix potěšila i desítku z platících, neboť právě tolik bylo cen na slosovatelné vstupenky. Kvalitní značkové víno blízkého producenta, zvěřina a jako bonus přezutí automobilových gum, to určitě potěšilo každého výherce.
Do konce roku 2012 máme před sebou už jen pár dní. Jestli se po Božicích chodí na Štěpánskou koledu, nevím, aspoň mi to není známo (ale stálo by za úvahu takovou tradici obnovit, je totiž spojená i s určitým společenským nábojem, např. Na Štěpána se s písničkou od domu k domu vydávaly hlavně děti, ale také například učitelé a další profese. Odměnou dostávali pečivo nebo drobný peníz.)
Na Silvestra to bude nejdříve zmíněný Silvestrovský fotbálek na umělce za školou a poté večerní Silvestrovská posezení - v hostinci u Kudličků (nekuřácké posezení při reprodukované hudbě), Silvestr na Kolonce, silvestrovské posezení volejbalistů v myslivecké klubovně a Rockový Silvestr se skupinou Nonstop v Baru Fénix v KD Božice. Stačí si jen vybrat!
Plesová sezóna bude letos v Božicích skromnější, neboť se ke mně dostala informace, že tradiční Myslivecký ples se nakonec kvůli kolizi termínů a brzkému fašanku v roce 2013 konat nebude. Místo něj se prý můžeme v létě těšit na nějaké "pytlácké" překvapení. Konat se tak bude 3. školní ples v sobotu 26.1.2013 a hasičský fašank 9.2.2013. Ve výhledu na rok 2013 je připravovaná akce Rybářského spolku Božice na Božickém rybníku za Tesaříkovým (Kroutilovým) i další tradiční i netradiční sportovní, kulturní a společenské akce. Sledujte i v roce 2013 tyto stránky a budete vždy vědět víc :-)!
                      Ladislav Nevrkla


1 komentář:

  1. Občanské sdružení Jaroslavičtí vinaři zvou všechny občany na žehnání vína.
    Žehnání vína se uskuteční v pátek 28.12.2012 v 17.00 hodin v kostele sv. Jiljí.
    Vinaři si mohou vzít s sebou k požehnání víno v lahvích . K poslechu hraje cimbálová muzika Ponava. Vstupné se neplatí. Srdečně zvou pořadatelé.

    OdpovědětVymazat