pondělí 3. prosince 2012

Vzniká projekt revitalizace dopravního hřiště v Božicích

Návštěvníky nedělního Dne otevřených dveří v božické základní školy nepochybně upoutal panel s žákovskými představami zmodernizovaného dopravního hřiště.
Dětské představy však mají svůj reálný základ, na němž pracuje naše obec. Návrh projektu na revitalizaci dopravního hřiště už existuje a v roce 2013 se bude na možné realizaci prostřednictvím vhodného dotačního titulu pracovat.
Jen tak na okraj: Víte, kolik funkčních dopravních hřišť je na Znojemsku? Já vím o jediném - v Miroslavi - a i tam počítají s jeho modernizací. Božický areál byl vytvořen v polovině 70. let a měl patřit ke vzorovým projektům. Bohužel, mám ten dojem, že jsme s tímto nápadem zůstali docela osamoceni.  Tenkrát to byla velká sláva a slavnostního otevření se zúčastnil i tehdejší tajemník ONV, starší generaci známý komunální politik Josef Wiesner. Možná, že někde dohledám i fotografii z tehdejší doby. Když jsem do Božic v roce 1981 přišel, bylo dopravní hřiště po dlouhých šesti letech užívání v troskách. Tehdejší ředitel Josef Starý se přesto pokusil jeho život zachránit a učitelskou brigádou jsme ještě dodělávali takové krátké chodníčky u přechodů pro chodce (aby je nová božická radnice po roce 1995 nechala stejně odstranit, podobně jako řadu dalších chodníků v tomto prostoru). Většina kovových dopravních značek byla v té době již ulámaná a byly uloženy ve skladech školy. A tak chci věřit tomu, že nový projekt dopravního hřiště bude úspěšnější. Kdyby to mělo být jen na na jednu pětiletku jako tenkrát, byly by to vyhozené peníze!
Tentokrát to však doopravdy vypadá nadějněji. Podle plánů by se prostranství kolem umělky za školou mělo postupně změnit daleko výrazněji, a to nejen dopravním hřištěm. Tomu teda velmi fandím, protože to "drátěné ghetto" kolem školy je ostudou naší obce od chvíle, kdy před několika lety vzniklo.

                                                   Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat