neděle 31. března 2013

Božický košt: Do tuctu nově a výborně!

Tradiční místní vinařská výstava zvaná od prvopočátku Božický košt dospěla letos již do XII. ročníku. Jako účastnický pamětník vím, jakými peripetiemi tato akce v minulosti prošla a můžu srovnávat a hodnotit. Nebojím se tvrdit, že letošními změnami vstoupila historie božických koštů do kvalitativně nové etapy.

Jednoznačně pozitivně všichni hodnotíme změnu týkající se ceny vstupného a cen bločků pro pořízení si vzorků vína. Další pozitivum, které přispělo ke spokojenosti návštěvníků a jejich dobré náladě, byla cimbálovka Denár řízená božickým primášem Adamem Egnerem. Líbilo se i nové uspořádání prodejních prostor i stolů k sezení, působilo to letos nějak útulněji. Sál by velmi solidně zaplněn, návštěvníci přicházeli i odcházeli průběžně celé odpoledne i v podvečer. Debaty byly zajímavé, bylo zde i dost hostů z okolí. Potěšilo, že se do organizace zapojila sousední obec Borotice a její přítomný starosta Zdeněk Bobok předal poprvé Cenu starosty Obce Borotice za nejlépe hodnocené víno vinaře z Borotic. Premiérově si tuto cenu odnesl vinař Jan Kresan, Borotice 95. Cenu starosty Božic za nejlépe hodnocenou kolekci vín místního vinaře převzal za pracovně zaneprázdněného Milana Batáše, Božice 380, jeho sklepní soused Michal Jačianský. Milan Batáš, kterého asi nejspíš znáte z prodeje burčáku ve sklepní uličce u silnice od Jednoty k sýpce, si odnesl i další individuální ocenění ve třech odrůdách (Směs bílá, Rulandské šedé, Müller Thurgau). Z božických vinařů dosáhli tohoto ocenění (nejlepší vína v odrůdách) ještě tito vinaři: Tomáš Rauš za Ryzlink vlašský, Robert Turoň za Chardonnay, Bc. Vlastimil Švéda za Sauvignon, Petr Fiala za Dornfelder a Zdeněk Čurda za nejlépe hodnocené červené víno - Zweigeltrebe. Šampiónem výstavy se stalo Chardonnay 2012, PS Radovana Kovaříka z Hrušovan n. Jev.
Plusy letošního ročníku doplňuje kvalitní pestré občerstvení z kuchyně Ivo Lukeštíka, který rovněž před 14 dny řídil degustaci 221 dodaných vzorku vín. A taky pěkně graficky i obsahově zpracovaný katalog  vín i se stručnou historii vinařství v Božicích z dílny Jiřího Čady a Jarky Hudcové. Tradičně spokojení jsme byli i s obsluhou za nalévacím pultem. Na nic se dlouho nečekalo a nalitého vzorku bylo tak akorát :-)!
A k samotným vzorkům? Můžu zodpovědně říct, že jsme nepili žádné nekvalitní víno. Trošku jsme se vyhýbali těm oceněným (ale ne úplně!). Ne proto, že byly za 2 - 3 bločky, ale proto, že většina z nich je výběr z hroznů či kabinet, a jsou na náš vkus příliš sladké. Komise říká, že jsou dobře prokvašené, mezi návštěvníky zaznívalo, že jde o zbytkový cukr. Jako u každého hodnocení je pak věcí názoru, co mu chutná a co pije. Já jsem začal víny-vzorky našich vinařů (Petra Fialy, Karla Drmoly či Radka Komínka), hodně u stolu chutnal Klaret Robina Turoně, potěšil mě Ryzlink rýnský Jendy Protivínského z Břežan, Svatovavřinecké Jana Kresana a Dornfelder Tomáše Rauše mladšího. Až doma jsem si uvědomil, že jsem chtěl ještě otestovat oceněný Dornfelder Petra Fialy a Zweigeltrebe Jary Dosoudila a .... No nic, tak zase za rok, přátelé dobrého vína. Věřím, že zůstane zachován jak termín velikonoční neděle, tak i nový systém vstupného a bločků na víno. A taky Adamova cimbálovka.

                                           Ladislav Nevrkla
P.S. Popisky k fotografiím přidám v průběhu dalších dní.


















2 komentáře:

  1. Škoda, že je tu uveřejněno jen pár fotek. Chybí zde zachycení dobré atmosféry, která tu od začátku zahájení byla. A kde je foto se starostou Borotic?

    OdpovědětVymazat
  2. Více fotek bude na webu DBV http://dbv.webnode.cz/. I těch mých. Ale až budu doma, tak nějakou fotku "na přání" přidám. Teď jsem u dcery, 50 km od Božic :-). (lan)

    OdpovědětVymazat