středa 20. března 2013

Fotohádanka: Hříčka přírody, nebo umělecké dílo?

Dnešní fotohádanka nebude výjimečně z historie Božic, ale z božické přírody. Můj spolupracovník mě zásoboval  mj. i zajímavou fotografií. Detaily, kde přesně snímek pořídil, vám neprozradím, ale přidám nějakou návodnou informaci.
Roste koncem zimy a časně na jaře v hájích a parcích z ležících větví listnáčů a zetlelých kořenů v zemi ukrytých. Plodničky jsou poměrně velké, číšovité až miskovité, masité, křehké a posléze roztrhané. Uvnitř jsou nádherně červené, vně bílé. Nejlépe se vyjímá, je-li zem poprášena sněhem.
Takže: Co to je, jak se jmenuje a k čemu slouží?

                                          Ladislav Nevrkla

2 komentáře:

  1. Tato houba se jmenuje "ohnivec", roste většinou pod lípami a hlavně je nejedlá. (me)

    OdpovědětVymazat
  2. Ohnivec rakouský (Sarcoscypha austriaca)
    Červenooranžová houba se dá snadno zaměnit za jiný ohnivec.
    Jak vypadá Ohnivec je houba miskovitého tvaru, na vnější straně má oranžovou až lososovou barvu, uvnitř šarlatově červenou. Dorůstá okolo 5 centimetrů. Třeň této houby je velmi zakrnělý.
    Kde a kdy roste Vyrůstá už brzo na jaře a najít ho můžete až do května. Vyhovuje mu mech, tlející dřevo a blízkost listnatých stromů.Je možné, že si ohnivec rakouský spletete s ohnivcem šarlatovým. Mykologové se dlouho přeli, jestli jde o jeden druh nebo dva příbuzné. Zastánci druhé teorie říkají, že u nás se častěji setkáme právě s ohnivcem rakouským než se šarlatovým. Nicméně obě houby patří mezi nejedlé.

    Zdroj: http://hobby.idnes.cz/ohnivec-rakousky-sarcoscypha-austriaca-f0y-/atlas-hub.aspx?c=A110206_134429_atlas-hub_mot

    OdpovědětVymazat