pátek 20. září 2013

Božické divadlo: Režisér Karel Papoušek oslovil hodně herců (akt.)

Postavu režiséra Karla Papouška nelze v historii božického a křídlovického divadla vůbec pominout. Dokonce si troufnu říct, že nebýt jeho nadšení a vize, nemělo by naše divadlo za sebou takovou slavnou éru. Jak už to tak ale bývá, takový autoritativní kouč si většinou nevychová svého nástupce.
Důvod je prostý: Vedle silné osobnosti nemůže vyrůst jiná silná osobnost, jelikož ji ten silnější a mocnější prostě vyrůst ani nedovolí. Herecký ansámbl našeho divadla byl za ta dlouhá léta skutečně hodně široký, jak jsme viděli již v minulém retru z historie božického divadla.
Spolek divadelních ochotníků (SDO) pod vedením Karla Papouška sehrál do konce roku 1948 celkem 35 představení. Nevím přesně, jaká to byla doba a jestli lidem vydrželo nadšení, s nímž po osvobození přicházeli do naší obce a snažili se zapojovat do různých aktivit nebo se je snažili přenést ze svých původních bydlišť. Pamětníci říkají, že to v Božicích a Českých Křídlovicích nebylo tak jednoduché, neboť ten rozptyl novoosídlenců z mnoha koutů Moravy bránil zakořenění jakékoliv tradice. Proto považuji existenci uvedeného divadelního souboru (vedle existence školních divadelních souborů a taky divadelních představení v podání hasičů) za skutečně malý zázrak, který na více než 10 let spojil občany obou našich obcí. Svou činnost soubor načas uzavřel v roce 1950 hrou bratří Mrštíků Maryša. Bylo 67. představení spolku.
Přestávka ovšem nebyla - jak jsem zjistil - zcela dobrovolná, ale politicky vynucená. Tradiční spolky totiž nastupující režim likvidoval. Některé hned po únoru 1948 (třeba tělovýchovnou jednotu Orel v Křídlovicích), jiné později - to je případ Spolku divadelních ochotníků v roce 1950, nebo Spolku Jiráskova domu osvěty na Kolonii v roce 1952.
V roce 1951 spolek svou činnost obnovil, ale již jako Divadelní soubor JZD České Křídlovice, posléze rozšířený jako DS JZD České Křídlovice-Božice a svůj inventář přestěhoval z hostince U Ryznarů do zrušeného hostince U Dufků (pod kostelem). Sál hostince byl adaptován na Divadelní sál JZD České Křídlovice a byl slavnostně otevřen v roce 1953. Jenže činnost byla opět načas přerušena a obnovena v roce 1955. Do konce tohoto roku sehrál spolek své 88. představení.
Nejslavnější éra na spolek čekala v letech 1956 - 1958. Tehdy bylo sehráno (za účasti zástupců okresních orgánů z Mikulova a krajských zástupců z Brna) též 100. divadelní představení, kterým se stalo Schillerovo drama Úklady a láska. To bylo docela zajímavé ... V roce 1957 čítal soubor 40 členů!
A přidávám jako doklad i plakát ke 100. divadelnímu představení v roce 1956. Dále připojuji několik dostupných fotografií, bohužel nevím, ani ze kterého roku pocházejí, ani ze kterých her a neznám ani herce. Bezpečně poznám pouze K. Papouška. Tak, kdo má chuť a něco z toho pozná a ví, ať to doplní.

            Ladislav Nevrkla








2 komentáře:

  1. Je pravdou, že i já si nepamatuji, že by se hospodě v Křídlovicích kdy říkalo kulturní dům (jediný kulturní dům se po nějaké době nacházel v dnešním hostinci u Kudličků). Také si již (i když toho pamatuji už opravdu hodně) pamatuji to, že hospoda u Rýznarů byla rozdělena na sál a na lokál. Na divadlo si v této hospodě už nepamatuji, pouze si pamatuji, že se tam hrávalo zájezdové loutkové divadlo. Co se týká uvedených fotografií tak nevím jistě zda se trefím do názvů, ale aspoň se o to pokusím a také se pokusím o jména herců, která se na nich nachází.
    Foto č. 1: Úklady a láska:
    herci: horní řada: -, Ševčík - , Marie Nedělová, Anna Cabáková; prostřední řada: Eduard Hanák, Františka Egnerová,Žofie Fabíková, - Milena Laubová (učitelka), Ludmila Baštářová (učitelka), Vladimír Egner, Josef Schmied (Široký), Stanislav Koláček, -; sedící: Štěpán Drška, František Fňukal, Josef Viceník, Hedvika Sedláková, Milan Egner, pí. Kvardová.
    Foto č. 2: Úklady a láska
    herci: stojící: František Fňukal, Josef Viceník,
    sedící: Milan Egner, Karel Papoušek-režisér, Štěpán Drška.
    Foto č. 3: Malajská romance (jistota není)
    herci: Miroslav Strnad, - František Fňukal, Eduard Hanák, Hedvika Sedláková, Františka Egnerová, Jiřina Papoušková, Milan Egner, Jaroslav Čtvrtníček (učitel).
    foto č. 4: Bílá nemoc
    herci: (část již v civilu, spolu s režisérem) Viktor Sedlák, Milena Laubová(učitelka), Jiřina Papoušková, Jaroslav Čtvrtníček, Miroslav Strnad, spodní řada: Marie Švancarová, Karel Papoušek, Milan Egner, Josef Viceník.
    foto č. 5: Dobrý voják Švejk
    herci: Viktor Sedlák, František Benc, Štěpán Drška, František Fňukal.

    Snad i tato "troška do mlýna" pomohla a hlavně pomůže. (me)

    OdpovědětVymazat
  2. A ještě malý dodatek - když se podíváte na tu sestavu herců, tak divadlo hráli většinou lidé z Křídlovic.

    OdpovědětVymazat