pondělí 2. září 2013

Původní silniční průtah přes Božice vedl jinou trasou

Z vyprávění to známe všichni. Původní hlavní silnice přes Božice nevedla vpravo od sýpky podél Hostince u Kudličků a kolem Němečkových dolu k Jednotě, ale původní cesta vedla vlevo od sýpky vlastně přes část Jandáskova sadu, Sedlákovu zahradu asi kolem Šebečkových Koledových a Klíčovu zahradu k Jednotě. Ještě možná před 200 lety.
Kdy přesně se cesta změnila, zatím nevím. Každopádně v I. vojenském (josefínském) mapování z poloviny 18. století jsou Božice - na mapě nazvané Pustice (Postitz) - zachyceny ve své původní podobě. Sklůádaly se ze tří ulic, centrem obce byl panský dvůr s panským domem (dnešním zdravotním střediskem, bývalým sídlem obecního úřadu - do roku 1950) a dřevěná kaplička (shořela v roce 1862 a od té doby je zde nová, zděná). A taky již zbouraná Dubova hospoda mezi Pajerovým a Fňukalovou stolárnou.
Selských chalup stálo v obci kolem dvaceti, možná míň, možná o jednu dvě víc, obtížně se určuje, co je obytné stavení a co stodola, klidně si s tím někdo pohrajte a počítejte. Výraznou budovou obce Božice však je již několik století sýpka. Ta je odjakživa a místem spojeným s důležitou křižovatkou. Dnes se zde již pracuje na projektové dokumentaci pro budoucí kruhový objezd. Odpůrci se ale nemusí děsit, něco jiného je projektová dokumentace, něco jiného vlastní realizace. Každopádně původní silnice z Hrádku na Mackovice - svého času byly obě obce větší než Božice a obě vždycky najdeme na mapách, kdežto Božice občas chybí, byly malé a nevýznamné, skoro nic zde nebylo, jak jsem uvedl výše. Na rozdíl třeba i od Českých Křídlovic, které měly od 13. století kostel, faru, hřbitov. Ale mohutnou panskou sýpku, která patřila ke Dvoru Hoja na dnešní Kolonii a k Panskému dvoru jako správnímu středisku, tu od jisté doby měly. A právě tato hospodářská střediska stála nepochybně u počátků novodobého rozmachu Božic. Je proto jenom vítané, že panská sýpka dostává v těchto dnech nový kabát a bude tak nejen dominantou obce (tou byla vždycky), ale snad i její chloubou.
Jedno ale určitě nevrátíme, a to původní silnici kolem sýpky. Tak se aspoň podívejte na připojené mapce, jak to kdysi v Božicích vypadalo a kudy se dalo přes Božice jezdit. Připojené fotografie ukazují, jak to vypadalo před 60 lety, 50 lety a dnes odpoledne na bývalé hlavní silnici přes Božice.

        Ladislav Nevrkla



4 komentáře:

  1. cesta označená (dnes u Donáta) a (I.MŠ) by mohla být dnešní cesta od sýpky kolem Kudličkové hospody kolem bývalé mlékárny k I.MŠ. MA

    OdpovědětVymazat
  2. Nemohla,to by musela začínat u sýpky.Někde u dnešní školky měla určitě svůj druhý konec. Božice v kopcích ještě nestály, jenom dole na rovince a částečně ve svahu od Jednoty po Michalcovo nebo Mrenicovo. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je cesta- mírná zatáčka, kolem dnešního obchodu směřující silnicí kolem sklepů vpravo a pokračující zatáčkou u hostince u Kudličků. Vpravo dole je cesta, která vede do Křídlovic, vyúsťující na hlavní silnici u Černých a vlevo, ihned kolem potravin, je odbočka směrem na Kolonii. (me)

    OdpovědětVymazat
  4. Požádal bych Marka, když mu vyjde chvilka, že by překryl tuto starou mapu a současnou, ať to co nejvíc zpřesníme. Hodně nás klame současná zástavba Božic. (lan)

    OdpovědětVymazat