neděle 8. září 2013

Z historie Božic: Co se taky kdysi projednávalo v obecním zastupitelstvu

Za pár dní se koná další ze schůzí obecního zastupitelstva a jako vždy je připraven program. Ta dnešní působí až idylicky a skromně, proti množství bodů, jimiž se zabývali naši předkové před 60 lety. A tak se jen tak namátkou podívejme, jaké radosti a strasti se tenkrát řešily.
Tak třeba v lednu 1946 (to už bude brzy 70 let) byl do služeb obce přijat obecní sluha pan O.K. za hrubý měsíční plat 1500 Kčs a současně byl stanoven poplatek do obecní pokladny za bubnování soukromých věcí obecním sluhou ve výši 20 Kčs. Bylo schváleno zjištění obecních pozemků a rozhodnuto, že nájemné zaplatí držitel pozemku, který klidil úrodu. Nájemné pro minulý rok (1945) bude činit 50 - 150 Kčs za 1 měřici. Obecní hospodářská komise provede dražbu dřeva z obecního lesa u Kolonie a p. Zelníček zajistí předání zabaveného uzeného masa Fr. Smetanovi k prodeji. Zamítnuta byla žádost o honitbu Ferdinanda Benedika z Brna, neboť byla pozdě podána.
V prosinci 1948 byla schválena "mimořádná výpůjčka na vnitřní zařízení školy v částce 87 000 Kč, kterýžto obnos je ochotna záložna ve Znojmě, filiálka v Jaroslavicích půjčiti místní školské radě v Božicích po schválení ONV v Brně." Bylo to vlastně poslední opatření MNV pod vedením Bohumíra Paděry, který byl poté ve funkci nahrazen Františkem Krátkým.
Na schůzi dne 27.10.1950 se v božickém zastupitelstvu schvalovalo sloučení Božic a Českých Křídlovic a přitom je v zápisu ze schůze vyjmenováno, co důležitého bude v jednotlivých částech.
Pro Božice: Zdravotní středisko, JZD, Tep, Obnova, Masna a Kino
Pro Křídlovice: Kulturní jizba, MNV, pošta, střední škola, SNB. Vše bylo schváleno jednohlasně, pouze k umístění MNV do Křídlovic se jeden božický zastupitel zdržel. Když se na to podíváme dnešníma očima, tak se uvažovalo tak, aby to bylo půl na půl. Současnost tomu asi zdaleka neodpovídá.
Na schůzi zastupitelstva 27.5.1955 byl předložen ke schválení "plán senoseče na rok 1955 vypracovaný zemědělskou komisí. Za provedení senoseče v JZD zodpovídají vedoucí rostlinných skupin, za provedení senoseče v rámci obce Božic zodpovídá člen MNV L. Slavík. Pro JZD jsou ustanoveny 4 čety. U JZD bude použito 8 párů potahů a 3 traktory. Posečení provede STS na 208 ha. Tento časový plán senoseče byl projednán v obou představenstvech JZD dne 24.5.1955. S pokosem bylo započato podle plánu dne 25.5.1955." K tomu jen malou poznámku: Je patrné, že jeden z hlavních úkolů sloučených obcí (z roku 1950) se dlouho nedařilo naplnit, neboť ještě 10 let (do roku 1961) existovala dvě samostatná JZD a do roku 1957 - 1958 i řada soukromých zemědělců (Mahdal, Vlk, Látal, Apeltauer, Balousek, Havíř). Ale k tomu zase někdy jindy.

              Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat