sobota 28. září 2013

Jak v Božicích oslavíme státní svátek Den české státnosti

Sice věkem nejmladší, ale svým původem skoro nejstarší, je dnešní státní svátek Den české státnosti spojený s mučednickou smrtí patrona české země svatého Václava, jenž stále ještě čeká se svými blanickými rytíři, aby vyjel, až bude české zemi nejhůř. Zjevně se stále máme velmi dobře a blaničtí rytíři jsou v klidu a pohodě podobně jako my.
Jenže už ve čtvrtek večer jsem nevěřil vlastním očím, když jsem se večer vracel domů a díval se na tu hliněnou spoušť, která zde opět zůstala po vozidlech jedné nejmenované božické firmy, jejíž vozidla, zvláště traktory s vlečkami plnými beden rozmanité zeleniny (poslední dobou především paprik), tudy korzují od pondělka do neděle od rána do večera, tam a zpátky.
Očekával jsem, že během dne dojde k úklidu silnice samotnou firmou, nebo že si toho všimne někdo z obce a zařídí, aby firma ulici vyčistila nebo zařídila, aby byla silnice uklizená a firmě dala tyto náklady k úhradě. Nestalo se bohužel nic a když jsem se včera večer vracel domů, byly na silnici nejen zaschlé zaježděné kusy bláta, ale na dvou místech u chodníku bylo ještě nabl...! Horor jak vystřižený ze Slavnosti sněženek: "To bude v alejích zase nab....!" To aby bylo jasno, odkud čerpám toto okřídlené rčení. Jak jsem ale před chvíli zjistil, může to být po srazu bývalých spolužáků, a to se omlouvá! Tak takhle vstupuje do slavnostního slunečního dne státního svátku ulice Na Rafandě, která by svou nádherně a docela kvalitně rekonstruovanou komunikací za tři čtvrtě milionu korun českých, měla být jednou z několika ukázkových silnic v obci!
Snad další akce dnešního dne budou jen a jen pozitivní. Tou první bude od 14 hodin 2. ročník Božické drakiády, kterou pořádají společně škola a hasiči na bývalé krosové dráze za Jevišovkou. Pořadatelé již hned z rána vyhlížejí nejen sluníčko (to svítí v mrazivém ránu nádherně), ale i potřebný vítr, aby draci pěkně létali! Tak uvidíme, všem, kteří se akce zúčastní bych to přál, neboť bezvětří si užili již vloni.
Zato pořadatelé Posezení u burčáku a nového kládového lisu si přejí, aby od 15 hodin bylo teplo a slunečno, aby se na místě doličném sešlo co nejvíc milovníků vína, burčáku a historie vinařství.
Kdo nebude mít draka, ani "draka" a chce zažít trochu jiný adrenalin, vyrazí v 16 hodin na fotbalové hřiště. Tam nás budou chtít naši dorostenci přesvědčit, že fotbal hrát nezapomněli a určitě se pokusí odčinit minulou porážku. Jejich dnešním soupeřem bude mužstvo Šatova. Jak si oba týmy vedou v dosavadním průběhu naznačuje tabulka:
2.Višňové761038: 819( 7)
3.Šatov742129: 714( 2)
4.Božice741237: 2413( 1)
5.Olbramovice641114: 813( 4)
6.Štítary740335: 1312( 0)

Tak a to je tak všechno, o čem vím, že se bude konat v naší obci. Jestli nás čeká ještě nějaké překvapení, to uvidíme.

P.S. Před 15 minutami kolem oken po té zaneřáděné silnici projela firemní dodávka - tam a za pár minut zase zpátky. Asi se byli podívat, jak silnice vypadá a určitě už zajišťují její úklid.

                                                                              Ladislav Nevrkla


Žádné komentáře:

Okomentovat