pondělí 2. září 2013

Po stopách božické kultury 80. let : Čtyřicátiny Václava Neckáře před 30 lety v Božicích

Čas od času se zavzpomíná, jaké to tenkrát bylo, když jsme byli mladí, když jsme cosi pořádali, když jsme se toho a toho zúčastnili. Božice mají bohatou kulturní tradici i historii. I tu novodobou po roce 1945. Již nějaký čas shromažďuji informace k divadelnímu souboru, který působil v Českých Křídlovicích - a vlastně už ve sloučených Božicích - v 50. letech. V tomto seriálu se však zastavím u historie o hodně mladší, a to u kulturních aktivit v Božicích v letech osmdesátých. Průvodcem nám přitom bude Kronika Sdruženého klubu pracujících v Božicích založená 1.6.1980.
Původně jsem chtěl tuto dobu mapovat chronologicky, postupně, jak za sebou jednotlivé akce následovaly. Po prolistování kroniky jsem se však rozhodl poohlédnout se po tomto desetiletí trošku jinak a výsledek vám postupně na těchto stránkách předestřu.
Zastavení první: Koncert Václava Neckáře a oslava jeho 40.
Ano, je tomu skutečně tak. Ve čtvrtek 20. října 1983 v 16 a ve 20 hodin se uskutečnily dva nádherné koncerty zpěváka Václava Neckáře se skupinou Bacily. Jak dokládá výstřižek z původního plakátu, mělo se původně konat pouze jedno vystoupení, ale nějakou šťastnou náhodou se podařilo vyjednat dvojkoncert a uspokojit tak všechny zájemce o Neckářovo vystoupení. Tehdejší předsedkyně SKP Libuše Hrdličková (tenkrát Gricová) upekla pro umělce perníkové srdce ozdobené čtyřicítkou a to vlastoručně Vaškovi předala. I z černobílých fotografií je patrné, že to bylo všechno myšleno, předáno a přijato upřímně! Jak připsal do kroniky i sám zpěvák: Děkujeme za krásné přijetí. Ne všude nacházíme tak báječné a obětavé lidi, kteří mají pro druhé chuť něco udělat! A dodal: Já přijdu!
Václave, díky a k nadcházející sedmdesátce vše nej, hlavně zdraví a nezdolný optimismus i po všech těžkých křižovatkách Vašeho života.

     Ladislav Nevrkla


2 komentáře:

  1. To je krásné, tolik roků už bude Vaškovi!?
    A také je krásné: taková kronika. Kdo ji v tom roce 1980 zakládal? Tomu patří pochvala!

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem se docela podivil, že už je to tolik let. Vést Kroniku SKP bylo dílo Evy Kunové (tenkrát ještě Cupalové). Sám jsem příjemně překvapen, že se poctivě vedla a zaznamenala kulturní zajímavosti a aktivity té doby. Takže dík za kroniku i tehdejší organizační zajišťování kulturních aktivit patří Evě! (lan)

    OdpovědětVymazat