pátek 20. září 2013

K věci: Božice na Hrušovansku lepší než Božice u Znojma

Týdeník "5plus2" používá při označování naší obce zcela důsledně místopisné označení "obec Božice na Hrušovansku". Když jsem to četl poprvé, přiznám se, trošku mě to dráždilo, když to čtu dnes vnímám to už jako běžnou realitu. Každopádně to má svou logiku na rozdíl od nesmyslu v označení železniční stanice "Božice u Znojma".
Přestože jsou Božice toho jména jediné v republice, ne každý ví, kde se přesně nacházejí. Vím z vlastní zkušenosti, že běžně k představení a lokalizaci místa, kde bydlím, používám vysvětlení, že je to kousek od Hrušovan nad Jevišovkou. V Pohořelicích jsem si totiž zvykl, že tam mají blíže jiné Hrušovany - Hrušovany u Brna, a tak to specifikuji co možná nejpřesněji.
Kdysi dávno to bývalo jednodušší. Božice patřily do soudního okresu Jaroslavice, a tak se uvádělo, že Božice a České Křídlovice leží na Jaroslavicku. To by nám dneska přišlo skoro nepatřičné. Být srovnávaný s někým, kdo je dokonce rozlohou a počtem obyvatel menší než my! Ale historii nepředěláme a tak názvy železniční stanice ležící na katastru Božic a částečně Šanova byly skutečně "Božice-Jaroslavice" (v tomto pořadí), "Possitz-Joslowitz", "Neuweidenbach-Joslowitz", pak zase "Božice-Jaroslavice" a od poloviny 60. let 20. století ten nesmysl "Božice u Znojma".
Takže děkuji paní redaktorce Zuzaně Klementové z týdeníku "5plus2", která naši polohu uvádí nejpřesněji - Božice na Hrušovansku.

         Ladislav Nevrkla


1 komentář:

  1. Božice - Jaroslavice, bylo opravdu nepochopitelné. Tím, že Božice ležely údajně v soudním okresu Jaroslavice se podle toho jmenovaly a přitom s Jaroslavicemi, kromě okresu neměly nic společného. Pokud vím, tak je zafixováno spíš Božice u Znojma, než Božice na Hrušovansku, což je srozumitelné spíš pro nejbližší okolí, ale pro obyvatelstvo z dalekého okolí je určitě "jasnější" na pochopení, kde se Božice nacházejí - Božice u Znojma. Znojmo je známo v celé republice. Což se o Hrušovanech již nedá říci - Hrušovany nad Jevišovkou, Hrušovany u Brna a Hrušovany u Chomutova. Tak si "vyberte"?!

    OdpovědětVymazat