sobota 28. září 2013

Kládový lis přivítán do obce burčákem (akt.1.10.)

Kládový lis v úterý, už se šroubem ...
Místo muzea kládový lis na prostranství před obecním sklepem. Tak to od tohoto týdne vypadá v Božicích. U nás se žádný kládový lis nedochoval, ale podařilo se ho koupit od přátel z Rakouska. Naše a rakouské příhraničí už je zase jedna rodina a kládový lis v Božicích je toho viditelným důkazem.
Dneska jsme se ale u vinného sklepa sešli i proto, abychom ochutnali letošní burčák. Muškát moravský je známá burčáková odrůda a tak jsme byli spokojeni. Sešli se zde dobří lidi, pobavili jsme se, popili a kdo si dal grilovanou klobásku nebo ochutnal něco pečeného, měl ještě bonus navíc.
Radka Protivínského z Břežan jsme provedli sklepem i s rotundou, byl docela překvapený, že něco tak pěkného v Božicích máme. Ale smutný nebyl: i oni v Břežanech mají nádherné sklepy pod zámkem, které můžou časem být taky zajímavým lákadlem.
Ale zpátky do Božic. Všichni jsme se cítili ve stínu mohutného lisu tak nějak hrdě a povzneseně, ale zároveň jsme přemýšleli, jak to udělat, aby se na lisu záhy neobjevily stopy ničitelů a vandalů. Chce to od nás všech božických občanů všímavost a zdravý patriotismus. Máme tady najednou nevšední předmět, který do Božic prostě patří. Vždycky patřil, jenom tady až dodneška nebyl! To není nějaká iluze a chiméra, ale to je věc, která nás zviditelňuje víc, než jsme si dnes ochotni přiznat. Takže dík všem, kteří měli tento nápad a kteří vybrali i vhodné místo pro jeho umístění. Vinařům zdar a bohatou kvalitní úrodu i produkci.

P.S. Chybějící součást na konci vodorovného trámu - dřevěné vřeteno - by měla být v nejbližších dnech ještě k lisu doplněna - viz reprofoto. A vápencové závaží se našlo u borotických sklepů, takže je skutečně naše, neboť tyto sklepy ležely vždy na katastru Českých Křídlovic. A patrně i takový kládový lis byl kdysi v některém z tamějších sklepů. A protože my se hlásíme k historii místa, v němž žijeme, tak i sklepy a jejich součásti bereme jako naše. Zcela oprávněně.

               Ladislav Nevrkla


Takhle vypadal kládový lis v sobotu ...





4 komentáře:

  1. togarashi@seznam.cz28. února 2016 v 19:53

    Dobrý den
    mohu vás poprosit o informaci, kdo Vám lis rekonstruoval, popřípadě kdo se o něj stará, nebo kdo ví jak o něj pečovat..
    předem děkuji!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím vás, zkuste napsat na probozice@centrum.cz a já to předám věciznalým osobám, aby vám mohly odpovědět. (lan)

      Vymazat
  2. Dobry den,
    jaka je prosim orientacni cena takoveho lisu. Dekuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten náš božický má nevyčíslitelnou hodnotu. Možná v Horních Dunajovicích nebo v Divákách vám řeknou víc.

      Vymazat