pondělí 24. listopadu 2014

Božické divadlo na vrcholu. Rok 1956

Fenomén božického a křídlovického divadla z let 1945 - 1960 je asi jednou z trvalek novodobé historie Božic. V domácnostech členů divadelního souboru i v obecním archivu se nacházejí desítky fotografií. Nejvíc jich pochází z roku 1956. Ten rok mám sám velmi rád. Zrovna jsem se narodil.
A jako dítě i kluk jsem divadlo ve své rodné vísce též  hrál. Naposledy coby teenager. To jsem zjistil, že doba amatérských představení je už ta tam a že hrát nadále budou jenom zapálení ochotníci jako jsou třeba ti z Jevišovic, kteří nás už dvakrát potěšili v kině Marta. Nebylo však určitě  nad to, když v Božicích hráli místní herci a herečky. Abych pravdu řekl, nikde jsem se nedočetl a nedozvěděl, co bylo mezi hlavními příčinami toho, že se v roce 1960 (?) v Božicích divadlo hrát přestalo. Přitom právě v tomto roce se adaptací stodol postavil nový kulturní dům (dnes hostinec U Kudličků) i s pódiem a zbrusu novými kulisami. Že by za to mohla jenom nemoc režiséra pana Papouška?

                      (lan)

Získal jsem fotografie ze tří divadelních představení - Sněhová královna, Nebožtík Nasredin a Zelená princezna. Asi aspoň některé herce asi poznáte. Zkusíte to?

Sněhová královna

Sněhová královna

Nebožtík Nasredin

Nebožtík Nasredin

Zelená princezna

2 komentáře:

  1. Co se týká ukončení divadelního souboru v Českých Křídlovicích - Božicích, tak to bylo opravdu z důvodu počínající nemoci Karla Papouška a žádný nástupce za něj prostě nebyl, nebo spíš do pokračování po kvalitním režisérovi neměl odvahu (byla jsem s ním v kontaktu až do jeho smrti v r. 1973).Když si všimnete, divadelní soubor se skládal většinou z obyvatel Českých Křídlovic a učitelů, kteří taktéž bydleli v Českých Křídlovicích.
    Dvě fotky ze Sněhové královny: na první je: Luděk Papoušek, Pavla Sedláková, Slávka Mišunová, Jan Škárek, ------; na druhé-víly: Marie Egnerová, Marie Machalová, Marie Černá, Jindra Waasová a dva trpaslíci: Miroslav Koláček a Alois Dvořák.
    Další fotka ze Sněhové královny: Jan Škárek, Slávka Mišunová, Pavla Sedláková, Luděk Papoušek, ---, Věra Černošková, Juránek, Jarka Sedláková, Alena Schovancová, dole havrani: Streit, Zdena Černošková.
    Fotky z Nebožtíka Nasredina: 1. ---, uprostřed A. Kvardová, František Fňukal, 2. Štěpán Drška, --, František Fňukal, -- Fučík.
    Zelená princezna: vzadu Slávka Mišunová, Anna Cabáková,------. (me)

    OdpovědětVymazat
  2. Nebožtík Nasredin - na 1. foto zahalená postava je Jana Mišunová, stejně jako na foto Zelená princezna je Jana jako první zleva.

    OdpovědětVymazat