neděle 30. listopadu 2014

Božický advent začal, vánoční strom byl rozsvícen

Až letos mě nějak napadlo, jakou tradicí je rozsvěcování vánočního stromu při zahajování adventu. My, "Zápotockého děti", to nepamatujeme. Prezident Zápotocký tak nadbíhal Rusku, že chtěl zrušit i Ježíška a v rozhlasových "hovorech z lánů" pravil něco v tom smyslu, že nám Ježíšek zestárnul a stal se z něho Děda Mráz.
Za deset poté jsme na vlastní kůži poznali, jaké to je, když "mráz přichází z Kremlu". "Husákovy děti" nepoznaly z času adventního zase nic. Jít na půlnoční znamenalo mít kádrovou skvrnu, slovo advent jsme neznali. Nikdy nezapomenu na osvíceného ředitele božické školy Josefa Starého. S vlastním osobním rizikem toleroval zdobení vánočních stromečků ve třídách a přeci jenom jsme tak na božické škole měli "adventní" atmosféru a školáci si mohli při vánočních besídkách předat dárečky, něco zahrát, zazpívat, zatančit si a radostně se naladit do svátků vánočních.
Není to zase tak dávno, kdy se i v Božicích začal rozsvěcovat vánoční strom a ještě čerstvější je tradice, kdy se tato hezká akce spojila se začátkem adventu a malým adventním jarmarkem. Přišli jsme k tomu letos sice trošku později, ale snad jsme zažili a viděli vše podstatné. Jestli máte někdo ještě nějakou zajímavou fotku, pošlete ji, rád ji přidám.
Ochutnali jsme hasičský svařák, nealko svařené jablko, koupili ještě něco u "pekařského" stránku, shlédli muzikálového Mrazíka (dobře ozvučeného), prohlédli nabídku výrobků z božického domova důchodců a lekli se, když začal ještě za světla ohňostroj (na fotce patrný pouze kouř). Rozzářily se oba smrky před školou a před vchodem do školní budovy byly k vidění ozdobené vánoční stromky jednotlivých tříd. A pak se zkřehlé hloučky rodičů, dětí, pořadatelů a návštěvníků rozcházely do stmívajících se Božic. Advent v Božicích byl zahájen.

                    (lan)














3 komentáře:

  1. Je pravdou, že rozsvěcování vánočního stromu při zahajování adventu si "Zápotockého děti" nepamatují. Také nemohou, protože Antonín Zápotocký v r. 1957 zemřel,!!!takže se moc projevovat nemohl, to se týká i toho, že se snažil zrušit i Ježiška. Kdyby tomu tak bylo, tak bychom Vánoce neslavili, jako katolíci, ale jako pravoslavní. Tak jak to bylo v SSSR. Samozřejmě, že byl pak oficiálně "nastolen" Děda Mráz". Pravdou je, že advent jsme nepoznali a hlavně nám nic neříkal. Pouze jsme věděli to, co jsme se dozvěděli od rodičů doma. Musím oponovat, že jít na půlnoční znamenalo mít kádrovou skvrnu. Normálně jsme na půlnoční chodili. Což se týkalo i chození do náboženství i zároveň do "pionýra". Tak to totiž v té době v naší vesnici chodilo. Žádné usurpování. jsme nezažívali. Stromeček jsme si také mohli ve třídě ozdobit samozřejmě pod "záštitou" Dědy Mráze" a dárečky jsme si taktéž mohli předat a přitom se i trochu pobavit. Samozřejmě to nebylo takové, jaké je to dnes, ale zcela tvrdý režim zde určitě nepanoval. A to si velice dobře na rozdíl od "Zápotockých dětí", pamatují zase "Gottwaldovy děti" (me).

    OdpovědětVymazat
  2. Zápotockého ani Gottwalda sem nezažil jsem Husákovo dítě navíc sem přímo Znojmák ale co se pamatuju tak taky žádné omezování nebylo co se týče vánoc.Sice si nevzpomínám zda se rozsvěcoval ve Znojmě vánoční strom ale vánoční výzdoba se normálně dělala.O adventu nikdo nemluvil ale zdobili se ve škole okna vločkama z papíru vyráběli se barevné řetězy z barevného papíru na ně se věsili vánoční ozdoby doplněné větvičkama z jehličnanů pořádali se školní vánoční besídky kde každý žák dokonce musel né že mohl donést vánoční cukrový.Na besídkách se zpívali koledy,veršovalo se, pravda doplněním pořadu byla ukázka z tanců a gymnastického kroužku takže odstupem času trochu vánoční besídka zmatená ale byla.Dědy Mráze si taky nepamatuju vždy se mluvilo o Ježíškovi a i kdyby tak nevidím v tom problém jelikož dnes se zas hodně mluví o Santa Klausovi .V kostele sem byl jako dítě 2x ale nic mi to neříkalo ale prarodiče co vím normálně chodily i na půlnoční i když si pamatuju že občas říkali že u kostela stáli pánové z bílého domu a zapisovali kdo jde do kostela.SA

    OdpovědětVymazat
  3. Je jenom dobře, že máte tyto zkušenosti a vzpomínky. S dědou Mrázem to bylo, jak píšete, šlo mi jenom o připomenutí, jaké pokusy se tady v 50. letech děly. Neuchytil se - stejně jako Sněguročka - i když zrovna pohádka Mrazík se v Česku stala od poloviny 60.let klasikou. Lidi vždycky vezmou to, co chtějí, a nemusí jim to nikdo nutit. Santa Klaus je našemu prostředí taky cizí a to, že se "plazí" po některých domech nebo běhá po marketech ještě neznamená, že je nám blízký. Myslím, že ho vnímáme tak trochu jako momentální kýč, nikoliv jako symbol. Tím zůstal Ježíšek, ať jsme věřící nebo ne. (lan)

    OdpovědětVymazat