neděle 2. listopadu 2014

Svatohubertský hon v Božicích úspěšný

Takový pásek jsem v Božicích neviděl, ale
jeho část ano.
Letošní první hon v Božicích - mohl by se zvát Svatohubertský, myslivci vědí proč - byl velmi úspěšný. Na třech honebních plochách si přišli na své jak zahraniční střelci z Belgie, tak i naši myslivci.
Záslužná činnost lidové myslivosti má v Božicích svou dlouholetou tradici a je nezastupitelná v dlouhodobé péči o naši přírodu. Není to totiž jenom o honech a úlovcích, o stavění kazatelen, ale i o celoroční péči o zvěř, její krmení, sledování a případnou redukci. Celospolečenské vědomí potřebnosti mysliveckých sdružení vedlo letos na Vranovsku ve znovuobnovení tradice, která by i v Božicích mohla mít v kalendáři své místo. Dovolím si přetisknout část zprávy zveřejněné na http://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/obrazem-lesaci-a-myslivci-slavili-svateho-huberta-msi-v-lese-20141101.html.
Ačkoli první listopadový den patří v liturgickém kalendáři Všem svatým, u kaple Maria Schütz, Panny Marie Ochranitelky, měli v sobotu před polednem hlavní slovo myslivci a lesáci se svým patronem, svatým Hubertem. Svatohubertskou mši pro ně na svažitém palouku v lesích nedaleko vranovského zámku sloužil vranovský farář Marek Dunda. Na bohoslužbu přišly přes dvě stovky lidí, mnozí v lesáckých a mysliveckých oblecích. „První svatohubertskou mši jsme uspořádali před třemi lety. Hledali jsme totiž nějaké využití pro tenhle chrámek, neboli kapli, kterou mají Lesy České republiky v majetku. Domluvili jsme se obcí, mysliveckými sdruženími v okolí, všichni souhlasili, ta jsme to zkusili, ohlas byl dobrý," vzpomínal revírník Oldřich Brož, který slavnost inicioval. Vranovské lesy zná dobře, je totiž revírníkem lančovského revíru, který zahrnuje prakticky celé Zajordání.
Mši pro lesníky chodí rád sloužit farář Dunda. „V kapli jsem občas míval mši pro mládež, jednou jsme tu měli svatbu. Je to nádherné místo a vždycky stojí za to si sv. Huberta připomenout," usmíval se farář.

Nevím, jestli v Božicích či Boroticích má taková myslivecká bohoslužba tradici, každopádně stojí za úvahu.

A výsledky prvního božického svatohubertského honu? 62 zajíců a 3 bažantí kohouti. Řekl bych, pěkný výsledek.
P.S. Taky mě zaujalo, že myslivci měli na svých kloboucích oranžovou reflexní "mašli". Chlapi mi poté vysvětlili, že je to dnes předpis. Tato reflexní pomůcka by měla být naprostou samozřejmostí pro každého lovce i myslivce na společných lovech. Nasazuje se na klobouk snižuje se tím podstatně riziko postřelení.

                       (lan)

3 komentáře:

  1. Další hon konaný v sobotu 15.11.2014 byl ještě úspěšnější - padlo skoro sedmdesát ušáků a více než třicítka pernaté - nejen bažantí kohouti (slepice se zásadně nestřílí), ale objevily se v revíru i jiné druhy ... (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. V sobotu 24.1.2015 měli naši myslivci odchyt zajíců. Ani jsem nečekal, že se to ještě dělá. Jako malý kluk jsem se takového odchytu taky párkrát zúčastnil. (lan)

    OdpovědětVymazat