pondělí 5. prosince 2016

Kdy se začlení Božice do projektu Česká pošta - pošta Partner?

Pobočka pošty vlevo
Dnešní Znojemský týden přináší pro většinu občanů Božic novinku: Česká pošta vyjednává s Obecním úřadem Božice o převedení své božické pobočky do projektu Česká pošta - pošta Partner.


K návrhu se zde vyjadřuje i božický starosta Karel Hala, který tvrdí,. že nedoporučí radním ani zastupitelům obce, aby převedení pošty pod obecní úřad schválili. Je to sice legitimní požadavek, my se však musíme podívat realitě otevřeně do očí a hledat na návrhu spíše pozitiva než negativa. Ono to totiž není vůbec nic nového pod sluncem a hlavně: pánové Babiš (ANO) a Chovanec (ČSSD) nás k tomuto kroku stejně donutí, podobně jako kdysi naše předky donutily stranické orgány k začlenění samostatného JZD Božice do státního statku Oseva Prosiměřice. Nežil jsem tenkrát ještě v Božicích, vím to jenom z vyprávění pamětníků. V prvním kole voleb si božičtí družstevníci odhlasovali zachování samostatnosti. A tak byla svolána stranická buňka, členům bylo doporučeno, jak mají hlasovat, svolalo se druhé kolo voleb - a JZD Božice se začlenilo do Osevy! I s nedostavěným kulturním domem v Božicích. Ten se mohl klidně stát sídlem Osevy, to by ovšem generalita musela jezdit 22 km do Božic místo 10 km do Prosiměřic! A tak jsme tady měli takovou zvláštnost. Osevu Prosiměřice, která hospodařila všude možně, jenom ne v Prosiměřicích. A podobně pod nátlakem stranických orgánů byl v roce 1975 vytvořen nový památník osvobození před školou. Původní božický návrh se zdál soudruhům na OV KSČ ve Znojmě mdlý a málo ideově zabarvený a tak nařídili sochaři Prümmerovi ze Znojma, aby vytvořil něco údernějšího. A tak vznikl umělecký paskvil zrcadlových hvězd, srpů a kladiv, který dneska můžete vidět pod moruší na úpatí bájného návrší zvaného Tanzberg.

A zpátky k poště. To, že se Andrej Babiš rozhodl likvidovat život na venkově, snad dneska vidí už každý. Oprátky, které navléká venkovským živnostníkům a podnikatelům na krk, se začínají povážlivě houpat a utahovat. Žít dneska na venkově ve větší vzdálenosti od velkého města začíná být na pováženou. Pamětníci vzpomenou na období 1945 - 1950, kdy v naší obci fungovaly desítky živností a drobných firem. Byly postupně zlikvidovány jako v žádné jiné komunistické zemi, snad s výjimkou Albánie. Svobodné nadechnutí po listopadu 1989 už začíná být pomalu zapomenuto. A jak vidno: bude hůř!

V této chvíli si položme otázku, jestli se dá státním "poštovním" nápadům bránit a jaká se nabízejí východiska a další možnosti. Česká pošta je státní moloch, který prošustroval, co mohl. Donedávna přebývaly ve svých kamenných sídlech (i v Božicích), do nichž za 50 let socialistického blahobytu a 20 let svobodného státního podnikání neinvestovaly skoro nic. Když se podíváte na budovu staré božické pošty naproti klášteru, tak to vidíte v přímém přenosu! Bývalá šéfka České pošty Marcela Hrdá dělá v současné době dvojku Jaroslavu Tvrdíkovi (ČSSD). Stala se šéfkou evropské pobočky čínského investora CEFC. Myslím, že netřeba dále pokračovat. Současný ministr vnitra M. Chovanec (ČSSD), pod nějž pošta spadá, posvětil záměr České pošty provozovat v Česku do roku 2025 pouze 700 poboček a všechny zbývající začlenit do projektu pošta Partner!

A teď konečně k budoucnosti pošty v Božicích. Obec Božice vybudovala pro pobočku pošty nové prostory, které se šily na míru požadavkům pošty. A tak třeba místo, aby pobočka sídlila na opačném konci budovy (dodnes nedokončené), tak se umístila k bráně. Je to tam hezké, vzdušné, moderní, ale není tam třeba Czech POINT! Já jsem přesvědčen, že by se Obec Božice neměla nabídce České pošty bránit, ale měla by promyšleně pokračovat ve vyjednávání podmínek převodu. Prostory máme výborné, využít bychom jich mohli k tomu, že sem přesuneme Infocentrum Božice. Tak by mohl/a pracovník/ice pošty a Infocentra být zaměstnaná na celý úvazek. Další věc, která se přímo tímto opatřením nabízí, je, že by pošta mohla fungovat třeba i dvě hodiny v sobotu (8 - 10 h), tak jako okolní obchody, což by určitě řada občanů velmi ocenila. Navíc se nabízí možnost přepažit druhou nedokončenou místnost u altánu a přesunout sem knihovnu. Organizační záležitosti se samozřejmě musí do detailu promyslet, ale vyvedení Infocentra a Obecní knihovny ze špatně přístupných prostor v kulturním domě  a spojit tyto instituce s poštou do jednoho je přece úkol docela zajímavý a je pro naši obec výzvou. Centrum obchodů a služeb se posouvá k okružní křižovatce. Myslím, že je to tak dobře a my bychom tento trend měli podpořit. Ne se mu bránit!

         (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat