středa 14. prosince 2016

Válečná munice na katastrech obcí DSO Niva

V policejním zpravodajství tohoto týdne jsou dvě zprávy o nálezu nebezpečné munice z období druhé světové války v našem blízkém okolí. Nezbývá nám, než abychom i více než sedmdesát let po válce chodili s očima otevřenýma a dávaly bacha do čeho kde kopneme.


 Tento týden přijeli na Znojemsko pyrotechnici již na tři místa. Pokaždé byla důvodem nalezená stará munice. V pondělí zamířili nejprve k obci Zálesí, kde se jednalo o nevybuchlý pancéřový granát. 
 O hodinu později nalezl další občan mezi obcemi Dolenice a Břežany  dělostřeleckou minu. Byla na polní cestě u větrolamu. 
V úterý po třetí hodině odpolední došlo k nálezu tří kusů munice na kraji lesa mezi obcemi Čejkovice a Lechovice. Policejní pyrotechnici konstatovali, že se jedná o ruské letecké kumulativní pumy ze druhé světové války o hmotnosti dva a půl kilogramu. Zneškodnění nalezených pum provedli přímo na místě. 
Policie připomíná občanům, aby při obdobných nálezech postupovali velmi opatrně. Takových předmětů se nedotýkat, vůbec s nimi nemanipulovat a ihned informovat policii na lince 158.
                                                                                                                  por. Mgr. Lenka Drahokoupilová, 14. prosince 2016
V září 2011 jsme obdobný nález měli i v Božicích - můžete si ho připomenout na https://probozice.blogspot.cz/2011/09/aktualne-letecka-bomba-nad-bozicemi.html. Téměř metráková letecká bomba ruské výroby byla odborně vyzvednutá z místa nálezu (při budování základů novostavby) a odborně zneškodněna pyrotechniky v bývalém prostoru černé skládky pod hláskou (tam, kde se dnes buduje moderní krosová dráha). Dvě fotky z tehdejší akce v Božicích připojuji.
            (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat