pátek 30. prosince 2016

Pošta ruší svoje pobočky a předává je partnerům (pův.publ.11.12.)

Božické zastupitelstvo rukou svornou a nerozbornou odmítlo námluvy České pošty na provozování poštovní pobočky v rámci projektu Pošta Partner. Zatím. Vývoj však je nesmlouvavý a neúprosný a problém se nám brzo vrátí jako bumerang.


Pošta je zatím vstřícná a přívětivá a nabízí i finanční injekci pro toho, kdo se do projektu Pošta Partner zapojí. Na Znojemsku se jedná zatím o pět případů, na Brněnsku již o osm. Mezi nimi jsou tři v obcích velikostí srovnatelných s obcí Božice. Jedná se Měnín (cca 1700 obyvatel), Ostopovice (1544 obyvatel, tak jako my) a Syrovice (1420 obyvatel). Ve všech zmíněných obcích zavedli Poštu Partner v průběhu letošního roku 2016 a ve všech si provoz pochvalují. Spojili totiž služby pošty ještě s dalšími službami občanům. A to je to, co by se určitě vyplatilo i v Božicích.
Prostory současné pobočky pošty v Božicích jsou dostatečné velké, aby zde mohlo fungovat minimálně i Infocentrum Niva a mohly by zde být poskytovány i služby, které naše pošta zatím neposkytuje. Jedná se např. o Czech Point, nebo zde občané budou moci třeba provádět úhradu poplatků za odpady. Vše záleží na obecních orgánech, jak se s úkolem vypořádají. Zaměstnanci Pošty Partner by se totiž stali zaměstnanci obce.
Uniknout v krátkodobém výhledu není kam, Božice nepatří mezi vyvolené pošty, kde bude poštovní služby zajišťovat stát (i když mu zatím zákon zakazuje pobočky rušit), o tom už jsem psal v nedávných příspěvcích. Jenom se může stát, že nabídka ze strany České pošty nebude do budoucna tak lukrativní jako je v současné době. Řekl bych, že by se rada obce i oba výbory měly nad tímto tématem znovu důkladně zamyslet a možná ve vhodném okamžiku svoje zamítavé stanovisko přehodnotit.

Na závěr pár informací, co to je Pošta Partner:
Poštovní služby nenabízí pošta, ale domluvený partner. V případě Božic by to jednoznačně měla být obec, protože k tomu vlastní ideální prostory.
Pošta Partner nabízí stejné služby jako běžná pošta. A nic nebrání tomu tyto služby spojit s jinými, popř. služby rozšířit.
Česká pošta se snaží snížit náklady a proto přistupuje k tomuto řešení. Za vším jsou jen a jen peníze.
                                                     (lan)


2 komentáře:

  1. Lukrativní??? To si snad děláš srandu? Karel K.

    OdpovědětVymazat
  2. Česká pošta převedla v roce 2016 na smluvní partnery dalších 149 poboček a zvýšila tak celkový počet na 239. Nejvíce poboček provozovaných partnery v loňském roce přibylo v Jihomoravském a Středočeském kraji.

    OdpovědětVymazat