úterý 27. června 2017

Božice v regionálních médiích. Hody, Kolonka, parčík u lípy (akt. a dopl.)

Pondělní regionální média Znojemsko a Znojemský týden byla po čase opět plná Božic. Zatímco Znojemsko otisklo příspěvek k devadesátinám božické Kolonky, informovalo o připravovaném parčíku u lípy vedle bývalé české státní menšinové školy a pozvalo na sobotní putování za bylinkami na Kolonii, tak Znojemský týden otiskl sérii barevných fotografií z letošních Božických krojovaných hodů 2017 a též reportáž Vlaďky Konupčíkové o slavnosti na božické Kolonii u Dvora Hoja.

Další materiál jsem objevil dnes odpoledne v týdeníku "5plus2". Je to zajímavý materiál o "devadesátce božické Kolonky" s jednou chybičkou, která se tam  neznámo jak vloudila. Znalci božického místopisu a historie se určitě zarazili nad větičkou: "V Kolonii, ve stráni u kostela se nachází památník válečných obětí...". Tak to bohužel nikoliv. Zmíněný památník válečných obětí se nachází v Českých Křídlovicích. Tak i to se neúmyslně stane.
Na druhou stranu: Už jsem tady několikrát připomínal, že existuje Pověst o zvonu, který měl být objeven na poli nad Kolonkou směrem k vinohradu U Donáta. Zvon měl být pozůstatkem kostela, který tam měl v raném středověku stát. Tento údaj však není nikde jinde doložen ani podložen archeologickým průzkumem. Třeba se do toho někdo pustí ...!

Asi poslední "hodový" materiál byl otištěn v pondělním Znojemsku 3.7.2017. Příspěvek najdete v levém sloupku na straně dvě ve zpravodajství z obcí. I s velkou fotografií tria mužské části hodovní chasy.

Tak si kupte a počtěte, některé informace jsou v otištěných verzích publikovány poprvé.

                  (lan)








Žádné komentáře:

Okomentovat