pondělí 19. června 2017

Náves v Zámlýní hlásí: Připraveno!

Náves v Zámlýní dostane nový povrch
Dlouho toužebně očekávaný den nadešel a božické (vlastně původně křídlovické) Zámlýní se dočká poprvé ve své necelé dvousetleté historii asfaltového povrchu i na návsi a v boční ulici.


Je to událost, která bude zlatým písmem zapsaná do božické historie a do božické kroniky. Věřím, že si všichni obyvatelé Zámlýní zhluboka oddechnou a ocení, že i k jejich příbytkům povede moderní komunikace.
Původní osada nazvaná Mlýnské Domky (Mühlhäuseln) nebo taky podle (asi) nějakého správce Wittlingsdorf  nebo jiné verze Wittmannsdorf (ani pan Pfister si nebyl tím jiným pojmenováním jistý) byla postavená pro dělníky, kteří pracovali ve Schneiderově mlýně, i v ovocných a zelinářských zahradách, které k mlýnu patřily. V době největší slávy zde stálo 33 domků + mlýn s bytem a ovčírna.

V dnešní době Zámlýní pomalu ale jistě ožívá. Žije zde řada mladých rodin s dětmi, řada nových občanů se do Zámlýní v posledních deseti letech přistěhovala. Vyrostly zde nové stavebniny a další podnikatelské objekty. Přímo v sousedství jsou stáje moderní živočišné výroby, kde najdeme i známý mlékomat farmy Klíč. Kolem zkratky do Křídlovic byla opravena výklenková kaplička a pomalu ale jistě se zde rozrůstá Alej života. V loňském roce byl opraven most přes Jevišovku a nově opraven průtah Zámlýním s krásnou balenou navrch. Žít v Zámlýní začíná být v dnešní době docela zajímavé.
   (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat