úterý 27. června 2017

Školáci se loučili se školou.

Stalo se už dobrou tradicí, že se školáci loučí s právě končícím školním rokem školní akademií. Tradičně bývá pár dní před rozdáním vysvědčení, kdy - jak kdysi psali Šimek s Grossmannem - kázeň ve škole povolí a je třeba žáky nějak zabavit, aby nedošlo k úrazu.


Š+G to v povídce Výlet s Lomcovákem začínali takto: Ke konci školního roku se máme vždy na co těšit. Známky jsou již napsány, a tak kázeň povolí a školní budova ztrácí na vzhledu, neb nástěnky se neudržují, žáci nepřezouvají, tabule nemyjí a okna se nestačí zasklívat. Ředitel školy, který se necítí bezpečný ani za dveřmi trezoru, raději vypustí třídy na několik dní do přírody, aby předešel nejhoršímu. Této akci, která je maskována heslem "Pionýre, poznej krásy vlasti, kterou buduješ" se říká školní výlet.

Tak to možná kdysi vypadalo v socialistické škole, dnes je všechno jinak.

Davy účinkujících školáků a jejich doprovody (rodiče, prarodiče a my ostatní) se jdeme podívat na přehlídku zajímavých tanečních, pěveckých, hereckých a jiných čísel. V dusnu, které panovalo v sále kulturního domu ("Pane starosto, nešlo by s tím konečně něco dělat? Třeba nějaká klimoška by zde byla určitě vítaná!"), bylo obdivuhodné sledovat nejen pěkná čísla vystupujících, ale i výdrž nás diváků. Po zádech nám starším stékaly čůrky potu, ale kdybych nemusel být na 18 h doma, vydržel bych propocený i déle. Domů jsem spěchal z prozaického důvodu: Dneska bylo svatého Ladislava a vnuci z Brodu mi chtěli popřát! Takže akademie neakademie, upaloval jsem domů, abych byl na příjmu! :-).

To, co jsem stihl vidět, mě nezklamalo, ba naopak potěšilo. Viděl jsem nadšení a odhodlání v očích všech vystupujících a viděl jsem i spokojené diváky.
Trošku divně na mě působil téměř prázdný bar, ale k protikuřáckému zákonu přidal nějaký "šikovný" poslanec "přílepek", že se na akcích pro děti nesmí prodávat alkohol (dokonce ani mizerné pivo) a tak vlastně nebylo co prodávat. Naši vládnoucí politici jsou papežštější než papež a když řeknou "A", nemyslí už na "B". S tím přímo souvisí nesmyslná "pamlsková vyhláška", podle které je všechno moc sladké (ano, souhlasím, cukr je větší zabiják než tuky, proti kterým se už desítky let brojí) a tak se to nesmí ve školách a na školních akcích prodávat! V krámku vedle školy už ano!!!
Tak taky jednou vyženou kuřáky z hospod před hospody, a tak to prý je správně! Na autobusových zastávkách se nesmí taky kouřit, tak se kouří u obchodů, pod kostelem ... A to prý je všechno podle sobotkovsko-babišovské nomenklatury správně!

Ale zpátky k akademii. Výborný nápad, výborná věc, hodně účinkujících, hodně návštěvníků  -  a prázdniny jsou na dohled! Jen jsem tam dneska viděl nějak málo veřejně známých tváří. Ale možná jsem se nedíval dobře a brýle jsem taky v tom chvatu nechal v autě!
       (lan)



























Žádné komentáře:

Okomentovat