čtvrtek 22. června 2017

Den pevnostních muzeí na jižní Moravě 24. 6. 2017

V sobotu 24. června 2017 proběhne ve vybraných objektech československého opevnění na jižní Moravě speciální společná celodenní akce provozovatelů pevnostních muzeí – Den pevnostních muzeí jižní Moravy. Jedná se o již o její 5. ročník.

V tento den mají zájemci o vojenskou historii možnost navštívit různé typy opevnění a porovnat jejich vybavení. Některé jsou státními muzei, ale převážná část se nachází v péči dobrovolníků z klubů vojenské historie. Na tento den si někteří provozovatelé muzeí připravili doprovodný program, který zatraktivní samotné prohlídky pevnostních objektů.
Návštěvník tak má možnost navštívit během jednoho dne muzea 14 muzeí opevnění od řopíků po pěchotní sruby a další muzea související s obranou hranice. Některé objekty bývají otevřeny pouze v tento den (např. pěchotní srub MJ-S 15), proto by si neměli zájemci o opevnění neměli nechat ujít tuto jedinečnou příležitost.

Bližší podrobnosti o jednotlivých muzeích najdete na přiložených letáčcích a na webu Technického muzea v Brně
http://www.technicalmuseum.cz/akce/den-pevnostnich-muzei/.


Z našeho okolí se jedná např. o výše zmíněný jedinečný pěchotní srub MJ-S 15 "Závora" u Dyjákovic, který je v současné době rekonstruován a bude otevřený pouze tento den.  U Dyjákovic se nachází ještě lehký objekt ŘOP vz. 37 s ochranným přístavkem. Otevřené bude i známé Muzeum čs. opevnění 1938 ve Slupi a mně zatím neznámé Muzeum čs. opevnění U Starého lomu Novosedly. Taky minimuzeum u Bohutic a Muzeum lehkého opevnění Dyje u Znojma. A samozřejmě všechna další známá pevnostní muzea od Slavonic po Pohansko. To vše je historická Morava.

                       (lan)



Žádné komentáře:

Okomentovat