sobota 3. června 2017

Tepelný sloup nad Božicemi

Předpověď na neděli je jasná:
v Božicích pršet nebude!
Potvrdí mi to určitě každý občan Božic: Když všude prší, tak v Božicích určitě ne. I v minulých dnech se stalo, že jsme se vraceli do Božic, všude mokro, ale od mackovského kruháku, jako když utne.


Radovali jsme se velice jenom ve středu kolem osmé večer, když k nám dorazila bouřka. Byla tvrdá a nekompromisní - párkrát zahřmělo, spadlo několik velkých kapek a za deset minut bylo po všem. V Božicích spadl necelý jeden milimetr, v Křídlovicích se přece jenom víc modlí, tam spadly milimetry čtyři! Taky to bylo ještě včera na naší křídlovické zahradě poznat. To tady v Božicích je žlutě - a není to od Babišovy řepky! :-).
Odborníci říkají, že Jižní Morava je podle mapy Českého hydrometeorologického ústavu i projektu Intersucho nejsušším místem v zemi. „Na jihu Moravy takřka neprší, je tady srážkový stín."

Zdroj: http://znojemsky.denik.cz/podnikani/jihomoravske-zemedelce-nici-srazkovy-stin-nekde-uschla-uz-polovina-psenice-20170603.html

V jihomoravských řekách přitom už nyní teče mnohem méně vody, než jsou obvyklé průtoky. „Svratka ve Veverské Bítýšce a Oslava v Oslavanech jsou na pětinovém dlouhodobém měsíčním průtoku, Moravou ve Strážnici teče jen třetina vody. Jevišovka v Božicích, Jihlava v Ivančicích a Litava v Brankovicích klesly na úroveň sucha,“ popsal současnou situaci mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.
Zdroj: http://brnensky.denik.cz/z-regionu/zizniva-jizni-morava-vody-v-pude-je-malo-kraj-stale-ohrozuje-sucho-20170318.html


                     (lan)

3 komentáře:

  1. Není čemu se divit, tak to bylo vždycky co si já za celý svůj život, co jsem v Božicích žila, bylo. Všude pršelo a nám se to vyhnulo. Pokud jsme chtěli něco na zahradě vypěstovat, tak se muselo hodně zalévat vodou z Jevišovky, s čímž nám pomáhal hodně Marian Kvarda. Jinak by všechno uschlo. Ale nenaříkali jsme si, vždycky se urodilo a někdy až moc (hl. okurky a rajčata). (me)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska byste milá paní splakala nad výdělkem. Co začátkem jara nezmrzne, to koncem jara opadá nebo uschne. Zalévá se drahou (nebo drahocenou???) vodou z glóbusu a nakonec zjistíte, že se to ani nevyplatí, protože vám z toho všeho zůstanou oči pro pláč. Třešínky jak hrášky, jahody seschlé, země vyprahlá.

      Vymazat
    2. A Vy si myslíte, že v tu dobu, kdy já bydlela a žila v Božicích také nemrzlo, nebo byly vždy příhodné podmínky. Vždy se to muselo nechat na jaře na přírodě - hlavně na "zmzlých". Je pravdou, že se nezalévalo spotřební vodou, ani to nešlo, protože některé studně brzo neměly vodu. Prostě se zalévalo vožením vody, jak jsem psala z Jevišovky. Nikdy v Božicích moc vody nebylo a nebude, protože zeminy je tam málo, pod kterou je hned písek. Takže i když sprchlo, voda se ihned vypařila. Ale zahrada nás zeleninou i ovocem "uživila". Věřím tomu, že v současné době je to mnohem horší a vody je málo. Což mne opravdu mrzí. (me)

      Vymazat