úterý 5. září 2017

Ani tento víkend se nemusíme nudit

Září je příjemný měsíc, i když noci jsou již chladnější. Zpestří nám ho hlavně vinařské akce, těšetické posvícení a fotbal.
Stále populárnější se stává "zarážení hory", což je vinařská slavnost spojená s pěkným programem. Vinaři postaví májku, poté pasují hotaře (=hlídače vinice) a předají jim hotařské právo. Střílí se do všech světových stran, aby rány rozehnaly chmurné počasí (a taky špačky). Pověsí se bylinková větvička ve vinohradu, aby ochránila úrodu před škůdci a nepřízní počasí. V Havraníkách už s tím mají zkušenosti (tam to mají spojené s Hroznovou kozou), nově se letos zapojují vinaři v Miroslavských Knínicích. Na obě slavnosti jsou zváni návštěvníci z širokého okolí v sobotu 9.9.2017 ve 14 hodin. V Havraníkách se posedí za doprovodu cimbálové muziky, v M. Knínicích s harmonikářem.





Před 70 lety se poprvé konalo Pálavské vinobraní. Byla to společensko-politická událost a po roce 1948 se mu podřizoval veškerý program. Když fotbalisté Božic začali svoji fotbalovou éru, hráli v roce 1955 poprvé okresní přebor a dodnes se zachovalo nařízení tehdejšího OFS Mikulov (Božice patřily v letech 1949 - 1960 do okresu Mikulov):
... a odpoledne všichni povinně na vinobraní! :-)





Stěžejní program je v sobotu
9.9.2017

Další zářijové víkendy jsou ještě před námi. Ve Znojmě bude Znojemské historické vinobraní, budou zase fotbaly, naše mažoretky se zúčastní festivalu mažoretek na severní Moravě.
Koná se v kraji kolem Velkých Losin v kraji Olomouckém
i za účasti mažoretek z Božic











Milovníci burčáku jsou zváni v sobotu 23.9.2017 k Obecnímu sklepu u kládového lisu na BOŽICKÝ BURČÁK 2017:


... a taky na Šanovské hody


1 komentář:

  1. Vážení cestující,provozovatel dráhy SŽDC, s.o., informuje, že ve dnech 12. a 13. září 2017 proběhnou, vždy v době od 8:00 do 15:30 hod., výluky traťové koleje v úseku Hrušovany nad Jevišovkou – Hodonice na trati č. 246 Břeclav – Znojmo. Dopravce České dráhy, a.s., proto v době výluky nahradí vlaky
    náhradní autobusovou dopravou, která bude organizována podle výlukového jízdního řádu. Autobusy náhradní dopravy budou ze stanice Znojmo odjíždět dříve než je čas pravidelného odjezdu
    vlaku.

    OdpovědětVymazat