pondělí 18. září 2017

Vzpomínky přímé účastnice vypálení Vařákových pasek

V dnešním Deníku (bývalé Rovnosti) vzpomíná v pravidelném pondělním seriálu Pamatují válku jedna z přímých účastnic vypálení Vařákových pasek 2.5.1945 paní Marta Reichrtová, roz. Polčáková (*1939).


Mezi skupinou německých zajatců se ocitla i sestra maminky paní Reichrtové (Polčákové) dvaadvacetiletá Růžena Šopová, která byla právě na návštěvě u své sestry na Vařákových pasekách.
Komando esesáků, které mělo likvidaci Vařákových pasek na starosti, si po propuštění žen a dětí nechalo čtyři zajatce. Mezi nimi byl tatínek paní Reichrtové a její teta R. Šopová. "Převezli je do Hošťálkové," vzpomíná paní Reichrtová,"kde je krutě mučili, aby vyzradili, kde se skrývají partyzáni." "Nejvíc to prý odnesla moje teta. Jako na ženě se na ní vojáci vyřádili. Nakonec všechny čtyři zajatce na stráni za vesnicí postříleli," vypráví v dnešním Deníku Marta Reichrtová o smrti svých příbuzných pamětnice.
Rodina Polčákova pobývala do konce války u příbuzných a poté se nastěhovala na faru do Pozděchova na Vsetínsku. V rámci osídlování pohraničí se později rodina Polčáková odstěhovala do Mikulova. Již 50 let žije paní Reichrtová v Brně.

                (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat