úterý 26. září 2017

Inspirace z Jezeřan-Maršovic

Obec Jezeřany-Maršovice je sice počtem obyvatel poloviční než Božice, ale  určitě má s námi mnoho společného. Minimálně kvalitní fotbal, aktivní hasiče a zajímavý společenský život. A taky stavební rozvoj.


Společné mají taky něco ze svého historického vývoje. V roce 1960 patřily Jezeřany a Maršovice k desítce obcí, které byly - třeba i po našem vzoru - sloučeny v jednu. Nevím proč, ale v Jezeřanech-Maršovicích se na jednoslovném pojmenování tenkrát neshodli a myslím, že s tím mají problém dodnes. Na směrovkách u silnice je napsáno Jezeřany, když potřebují použít zkrácený výraz, píšou Jezeřany-M. nebo J-M, ve výstavním katalogu uvádějí třeba adresu Maršovice 248 atd. Ale to je jejich problém.
Zajímavý je i osud z let historicky kritických pro českou státnost. Jezeřany a Maršovice ležely na hranici jazykového rozhraní republiky a v říjnu 1938 byly Jezeřany připojeny k Německé říši, zatímco Maršovice zůstaly v Československu. Koncem listopadu 1938 však došlo k přehodnocení záborů na řadě sporných míst a taky Jezeřany byly z okupace vyňaty.

Jak píšu, dneska známe Jezeřany-Maršovice především díky fotbalu a letos jsem k tomu přidal i tradiční chovatelskou výstavu. Výstavní halu mají zánovní, prostornou a vystavované drobné zvířectvo (slepice, králíci, holubi, kačeny, perličky) bylo početné i zajímavé.
V neděli dopoledne jsem se svými vnuky tuto výstavu v Jezeřanech-Maršovicích navštívil. Nějakou fotečku přidávám, ale tady o tom píšu proto, že v Jezeřanech-Maršovicích, s nimiž máme mimochodem díky fotbalu, ale částečně i díky hasičům velmi dobré vztahy, byla tato akce součástí největší obecní slavnosti, a to



V tyto dny zde tedy zorganizovali i zmíněnou výstavu drobného zvířectva a na nedělní dopoledne si přeložili fotbal OP Jezeřany-Maršovice - Starý Petřín. Na návsi stály kolotoče a hlavně - obec byla v neděli dopoledne plná lidí, hlavně rodin s dětmi, s kočárky a tak vůbec. Toto nám velice moc chybí u nás v Božicích. Chtělo by to nad tím sednout a popřemýšlet, čím tradiční krojované hody v Božicích oživit. Jezeřany-Maršovice jsou pro nás určitě možnou inspirací.

                                         (lan)





















Žádné komentáře:

Okomentovat