úterý 3. října 2017

Kampaň vrcholí, celebrity podporují. Znojemsko zůstává na druhé koleji

Už fakt, že nejsilnější politické strany nejsou schopné zařadit na své kandidátky zajímavé kandidáty ze Znojemska, signalizuje, že "tady něco nehraje".


Nejviditelnější figury jsou dvě - znojemský starosta Vlastimil Gabrhel za sociální demokraty a krumlovský starosta Tomáš Třetina za TOP 09. Ten první už poslancem je, ale tak neviditelným, že se jeden nestačí divit, proč do toho leze znova, když ho to evidentně nebaví nebo zmáhá. I on je jednou z příčin nízké podpory ČSSD v průzkumech (i když těm nevěřím ani zbla!). O krumlovském starostovi zase koluje mezi lidmi na Moravskokrumlovsku fáma, že se poohlíží po jiné straně, pokud "Topka" ve volbách neuspěje!
Komunisté marně vzpomínají na Martu Bayerovou a ANO staví do čela lidi neznámé, málo "otřískané" komunální politikou  - a to asi není žádnou velkou zárukou kvality! Známým by mohl být lidovecký kandidát Jiří Němec z Přeskačí, ale lidovci si svou pověst dost pokazili "vykopnutím" Starostů a nezávislých těsně před uzavíráním kandidátek! Kdyby za Starosty kandidoval náš starosta Karel Hala, tak jako na podzim do krajských voleb, měli by nerozhodnutí voliči přeci jenom své rozhodování nějak nasměrováno, takto to se STAN nevypadá dobře.
Zato SPD Tomio Okamura má své viditelné podporovatele i u nás v Božicích a na své kandidátce na 4. místě právničku Mgr. Petru Svedíkovou Vávrovou ze Znojma! Podobně i na kandidátce Pirátů máme možnost volit kandidáta dokonce přímo s trvalým bydlištěm v Božicích. Je jím BSc. Denisa Bernardová, 22 let, na kandidátce Pirátů za stranu "5% pro vzdělávání".
Nejkvalitnější čelo kandidátky má na jižní Moravě Občanská demokratická strana. Jedničkou je předseda ODS Petr Fiala, dvojkou Pavel Blažek, bývalý ministr spravedlnosti, a trojkou mikulovský starosta Rostislav Koštial. Je to jeden z mála kandidátů, s nímž se znám osobně a má  mou výraznou důvěru. Z malého nevýznamného pohraničního městečka (pro nás v Božicích to bylo 11 let město okresní a rádi na tu dobu vzpomínáme, protože nám v roce 1959 přiklepli stavbu nové školy) dělá skutečné město na hranici a stagnující Znojmo bude muset hodně přidat, aby je dneska 4x menší Mikulov záhy nepředstihl! Letošní vinobraní, kdy v Mikulově přivítali 65 000 návštěvníků a Znojmo asi 80 000 návštěvníků, ukázalo, že turistický význam Mikulova neobyčejně stoupl. I já jsem letošní turistickou sezonu spojil s Mikulovem, když jsem se svými vnoučaty navštívil výstavu LEGO instalovanou v prostorách mikulovského zámku. A z Mikulova to máte kousek do Lednicko-valtického areálu, do Aqualandu v Pasohlávkách, nemluvě o celé Pálavě a blízkém Rakousku. Je to město budoucnosti.

Kandidující strany se samozřejmě snaží svoji šedivou kampaň udělat přeci jenom trošku zajímavější a tak se snaží spolupracovat i se známými osobnostmi. Lidovce tak nejnověji podpořil principál Jan Hrušínský, zpěvačka Marta Kubišová či režisér Jan Hřebejk, Babišovo hnutí ANO 2011 zpěvák a herec Richard Krajčo a zpěvačka Helena Vondráčková, komunisty pěvecké duo Eva a Vašek a Tomia Okamuru zpěvák Jaromír Nohavica. TOP 09 podporuje režisérka Olga Sommerová a pražskou kandidátku Zemanovců povede všeumělec a politik František Ringo Čech. Žádná celebrita naopak nechce spojit svoji tvář se sociální demokracií. Docela zvláštní?
Velmi zajímavé osobnosti podporují Občanskou demokratickou stranu. Herec Martin Dejdar objíždí Moravu s předsedou ODS Petrem Fialou, podporu ODS vyjádřil muzikant, malíř a bavič Ivan Mládek a do třetice tuto stranu podporuje frontman brněnské folkové kapely Kamelot Roman Horký, kterého známe i u nás v Božicích, jelikož zde vystupoval při předloňských oslavách 60 let božické kopané. Ten bude navíc za ODS příští rok kandidovat do Senátu.

Možnost vidět známou osobnost s politikem v  rámci předvolebních debat máme tento čtvrtek 5.10.2017, kdy v 18:30 h vystoupí v Pohořelicích Martin Dejdar s Petrem Fialou v TALK SHOW DEJDAR/FIALA. Akce se koná v pohořelickém kině, které se nachází kousek před autobusovým nádražím. 




             (lan)

Roman Horký v černém triku, frontman brněnské skupiny
Kamelot v červnu 2015 pod pergolami na božickém hřišti
PS. Jediný předvolební mítink s občany v polistopadovém období v Božicích jsem zorganizoval před parlamentními volbami v květnu 1996. Před božickým kulturákem tenkrát vystoupil lídr ODA na jižní Moravě Vladimír Dlouhý. Zrovna vrcholilo MS v Hokeji a naši hráli s Kanadou ... no jo, už je to víc než 21 let! Ten čas se nedá zastavit a člověk skoro nevěří, že to byla pravda

Žádné komentáře:

Okomentovat