pondělí 2. října 2017

Starostové proti Účtenkovce. A podobně i menší vinaři

Už jsem o tom psal minulý týden, že Babišova nová hra zvaná Účtenkovka má více negativních než pozitivních momentů. S tím velmi vážným dokladem proti této podivné loterii přišli dneska Starostové a nezávislí.


Účtenková loterie vzbuzuje velkou vlnu odporu. Naposledy se proti ní vymezilo hnutí Starostové a nezávislí, které podalo Úřadu pro ochranu osobních údajů podnět k zastavení Účtenkovky. Podle vyjádření lídra STAN Jana Farského se jedná o porušení zákona o ochraně osobních údajů. Problémem je podle něj především fakt, že na účtence je podle zákona nutno uvádět daňové identifikační číslo. U fyzických osob se jedná o rodné číslo, které by se nemělo dostat do rukou nepovolaných osob. Farský také upozorňuje, že fyzické osoby, které platí daň z přidané hodnoty, nedaly žádným způsobem souhlas k tomu, aby s jejich osobními údaji bylo takto nakládáno. „Suma údajů požadovaná ministerstvem je naprosto neadekvátní vzhledem k účelu loterie.
S Účtenkovkou nesouhlasí také Občanská demokratická strana a vyzývá občany, aby se do ní nezapojovali. „Vyzýváme občany, aby se této udavačské loterie neúčastnili.

Na problémy s EET, s níž Účtenkovka přímo souvisí, upozorňuje v dnešním týdeníku Znojemsko  manažer  hnanického vinařství Trávníček & Kořínek, spol. s r.o. Josef Leisser. "Elektronická evidence tržeb podle mne v globálu nic neřeší, "  uvádí J. Leisser, "a navíc ji vnímáme jako další zbytečnou zátěž menších podnikatelů." A podobný názor má i Marek Špalek z rodinného vinařství Špalek. I on pevně věří, že tahle povinnost (EET) pro drobné podnikatele plánovaná na březen 2018 nenastane a že EET bude po volbách zrušená nebo nebude aspoň pokračovat třetí a čtvrtou fází.

      (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat