neděle 22. října 2017

Výsledky voleb směřují k předčasným volbám

Denisa Bernardová
Svým způsobem jsem s výsledky víkendových voleb spokojen. Mí favorité - občanští demokraté a piráti - uspěli a opatrně slaví. Opatrně proto, že nové sněmovně a nové vládě nikdo moc šancí na čtyřleté přežití nedává. Uvidíme.


Nejvíc v šoku jsou po volbách komunisté. Nemůžou pochopit, že je najednou opustili jejich bývalí voliči. Stačí si porovnat volební výsledky letos a před 4 roky a je jasné, kam jejich voliči zamířili: k Babišovi (většina) a k Okamurovi (hodně). Šéf strany Filip moc dobře chápe, co se děje a kudy chodí, tudy trousí, že jedinou levicovou stranou v Česku jsou oni, sociální demokraté jsou prý politický střed a Babiš jasná pravice. Přitom sám dobře ví, že to není pravda. Babiš je levý střed, sociální demokraté levice,co jsou komunisté těžko říct ... Každopádně jejich výsledek zaskočil i renomované politické komentátory, kteří ještě den před volbami předpovídali komunistům druhé místo za Babišem. Přání však bylo otcem myšlenky .... V hrušovanském volebním obvodu jenom v Pravicích skončili komunisté druzí, jinak třetí, čtvrtí i pátí (třeba v Mackovicích nebo Čejkovicích). V Čejkovicích dostali dokonce pouhopouhých 5 hlasů! Obyvatelstvo původem z Kopanic ukázalo, že politicky uvažuje trošku jinak než je to v ostatních obcích Hrušovanska. Jak dopadli třeba v Praze, víme všichni - a Praha ve volbách rozhoduje vždycky. Jihomoravské vesničky nikoliv.
Nadšení jsou Piráti včetně jediné božické kandidátky Denisy Bernardové kandidující za stranu "5% pro vzdělávání" na kandidátce Pirátů na 22. místě. Jejích 768 preferenčních hlasů je prostě vynikajících a my Denise můžeme jenom blahopřát. Těší mě, že se do sněmovny dostal můj bývalý žák z Moutnic Tomáš Vymazal. Už tenkrát to byl "IT specialista", kterému jsem předvídal velkou budoucnost v oblasti moderních technologii. Dal se i na politiku a pokračuje úspěšně ve šlépějích svého táty, bývalého moutnického starosty.
No a do třetice jsou spokojeni i ve štábu ODS. Preferenční hlasy poslaly do sněmovny skutečné osobnosti české politiky v čele s Miroslavou Němcovou, Bohuslavem Svobodou a nejzkušenějším polistopadovým politikem Markem Bendou :-). Nadšení v rodině exprezidenta Klause pak je z výsledků jeho syna Václava ml. Pro mě jediným zklamáním je, že se do sněmovny neprobojoval mikulovský starosta Rostislav Koštial. Zkusí to určitě příště ... Stabilně silní jsou občanští demokraté v Břežanech a v Božicích, letos mě překvapili i v Čejkovicích.
Největším překvapením voleb pak je vstup Starostů a nezávislých do sněmovny na samostatné kandidátce. I těm to přeji, protože lidé se zkušenostmi z praktické komunální politiky jsou v parlamentu velmi potřební. Na Hrušovansku zabodovali např. ve Velkém Karlově - 7, a v Božicích - 12.

Jak se volilo v některých obcích kolem nás:
Borotice: ANO - 49, Okamura - 30, KSČM a ČSSD po 23
Božice - ANO - 174, Okamura - 116, KSČM - 65, ODS a ČSSD po 42, Piráti - 41
Břežany: ANO - 131, Okamura - 45, KSČM - 19, ODS - 17
Mackovice: ANO - 76, Okamura - 29, ČSSD - 20, KSČM - 17
Pravice: ANO - 36, KSČM - 26, ČSSD - 17
Čejkovice: ANO - 39, Okamura - 34, ODS - 16, ČSSD - 11, KSČM - 5
Velký Karlov: ANO - 50, Okamura - 30, KSČM - 27, ČSSD - 23, Piráti - 11

















Žádné komentáře:

Okomentovat