sobota 7. října 2017

Zase jen tak jdu nebo jedu Božicemi

Ráno odjíždím v době, kdy by se ještě nic moc dít nemuselo, domů přijíždím ve chvíli, kdy už by se taky nic mimořádného dít nemělo. Přesto se děje. Stačí se jen dívat.


V ulici Pod masnou se opravují propadlé kanály. Šlendrián a nekvalitně odvedená práce stavební firmy tak konečně došly k nějakému řešení. Snad se povede. Jenom je třeba projíždět tudy opatrně a s otevřenýma očima, abyste nenapálili do pracovního značení překážky na silnici.
Vznikající kolumbárium na hřbitově má za sebou další etapu svého vývoje. Už dostává jasnějších obrysů.
V pátek od rána prováděli zaměstnanci obce ořezávání suchých větví na památné lípě ve vznikajícím parčíku u bývalé české státní menšinové školy, dnešní ZUŠ. Lípa dost utrpěla, v loňském a letošním roce, když zde měla stanoviště a parkoviště silniční firma budující kruhový objezd. Něco zavinilo sucho, něco silné povětří. Fakt je ten, že jsou v koruně ještě nepevné nebo ulámané větve, na které byl v pátek i hasičský žebřík krátký.
Zbrusu novou  "pokrývku hlavy" získala nedávno postavená pergola na dětském hřišti. Doufejme, že bez úhony přežije desetiletí.
Zabývat by se však obecní orgány měly dalšími opravami. V havarijním stavu je schodiště k pomníku Vítězství a pamětní desce Světlany naproti kostelu. Jelikož rok 2018 bude celý věnován vzpomínkovým akcím, jež připomenou vznik našeho samostatného státu v roce 1918, máme ještě dostatek času na to, abychom s tím něco udělali. A naši péči by si zasloužil i pomník Osvobozené půdě na božické Kolonii. Jeho spodní část a dlažba kolem taky nejsou zrovna reprezentativní. Pochvalu si však zaslouží ten, kdo se pravidelně seče trávu a udržuje tak pomník přístupný i návštěvníkům, kteří se chtějí podívat, o jaký pomník se jedná. Možná by nebyl od věci i nějaký úzký chodníček.
Taky zábradlíčko u mostku na rohu zahrady u mateřské školy I. (božické) zatím není. A zima se blíží ...
Déšť, silný vítr a pichlavé paprsky slunce byly příčinou nejednoho problému v tomto týdnu. Dvakrát se nám v obci rozezněla siréna k požáru polního hnojiště za Tupilánkou a za své vzaly i některé nepevné části našich příbytků. O zlomených větvích či padlých stromech nevím, ale určitě se nějaké najdou. Osobně jsem takto zničený viděl včera jeden z proschlých ořešáků ve směru na Břežany od čejkovského kruháku.
                    (lan)







Žádné komentáře:

Okomentovat