čtvrtek 4. října 2018

Božické proměny

Toto je jen návrh obálky možné publi-
kace o Božicích
. Letecký snímek má
obec ve svém archivu v rozlišení nej-
vyšší kvality
Všichni víte, že už delší dobu pociťujeme v Božicích potřebu nové publikace o obci. Ta doba přichází a nic nám nebrání, abychom se do ní pustili v následujícím volebním období. Inspiraci můžeme hledat třeba v Hrušovanech nad Jevišovkou. Tam místní sběratel a fotograf Miroslav Fousek nedávno vydal už druhou obrazovou (fotografickou) publikaci o svém městě a právě ta druhá by pro nás mohla být inspirativní.
Vytvořit tým erudovaných spoluautorů by v Božicích nemusel být problém. Až pomine předvolební a povolební atmosféra, která je vždy a všude nabitá emocemi, můžeme se pustit do práce.
Já osobně budu vytvoření takové publikace nejen podporovat, ale klidně i iniciovat. A taky hledat cesty k tomu, jak nápad realizovat. Sám ze své osobní zkušenosti však vím, jak důležité v Božicích je, aby měl autor nejen podporu, ale i mandát a určitou sílu svoje představy dostat na program jednání rady obce a obecního zastupitelstva. Otevřeně a bez okolků říkám: Bez podpory voličů, bez řádného mandátu se do takové náročné práce nepustím. Takže vážení voliči, vše máte ve svých rukách 5.a 6.10.2018. To je ten správný čas, který zase na další čtyři roky rozdá v naší obci karty i to, co tady po nás kromě chodníků a silnic jednou zůstane.

                  (lan) 

P.S. Jestli má někdo podobný nápad nebo dokonce nějaký lepší, ať se s ním ukáže. Nic nám nebrání spojit síly a něco dobrého pro naši obec udělat. Na nějaké "gerojské činy" však není ani doba, ani nálada. To jen abychom si rozuměli a nestříleli po sobě slepými patronami ještě dříve, než se do něčeho pustíme a ujasníme si, co vlastně v Božicích v tomto směru chceme.
Nějaká velká reprezentativní publikace o Božicích by měla být připravována dlouhodobě a měla by vyjít v roce, kdy si budou Božice připomínat 800 let od první písemné zmínky o Božicích a Českých Křídlovicích. A to bude v roce 2025.
Mnou navrhované "Božické proměny" budou v tomto směru daleko skromnějším, ale jistě potřebným a zajímavým dílkem, které mozaiku písemných a jiných materiálů o Božicích vhodně doplní a současně zachytí prchavé, ale důležité nebo zajímavé okamžiky v životě naší obce. I tak to bude práce nejen časově docela dost náročná.                           


3 komentáře:

  1. Dost mi tu v Božicích chybí bankomat na výběr hotovosti z karty. L.H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žádná společnost, pokud vím (Pošta, Spořitelna, Komerčka....), nechce v sídlem pod 3 000 obyvatel bankomaty umísťovat. Ale může se to znova zkusit sondovat. Já bych to určitě pro naše občany podpořil a zkoušel zjistit podmínky.

      Vymazat
    2. Pokud vím, tak lze hotovost vybrat i v obchodech Jednoty a to už od nákupu za 1Kč a to až do výše 3000Kč. Karel K.

      Vymazat