pátek 12. října 2018

Plyne něco z voleb v Božicích?

Myslím, že otázka v nadpisu je plně na místě a snad bude odpovědí všem těm, kteří se zajímají o veřejné dění v naší obci. Především tyto volby jasně odpověděly na otázku, kterou jsem si kladl už v předvolebním období. Někde musí být chyba, když v Božicích v roce 2018 kandiduje opět pět úplných volebních stran.



Vládní koalice SPOLEČNÉ BOŽICE a PRO BOŽICE 2014 měla doposud 11 zastupitelů z patnácti a pohodlnou většinu v zastupitelstvu. V poměru 4+1 pak tvořila i radu obce. Další tři strany měly dohromady 4 zastupitele a podílely se na práci ve výborech a komisích.
Do volebního klání v roce 2018 však docela překvapivě vstoupilo zase pět stran. Přitom tam, kde byly obecní poměry stabilizované a obce se úspěšně a dynamicky rozvíjely, to bylo znát právě už v počtu letošních kandidátek. Bylo tomu tak třeba v Šanově nebo Blížkovicích, ale třeba i v Boroticích. V Božicích jsme však aktuální situaci četli špatně a proto šlo do voleb pět uskupení. Situace u nás však už byla v roce 2018 zralá taky tak maximálně na tři volební strany v Božicích obvyklé a jednu protestní (třeba Piráty).
Kandidovaly totiž tři strany pravého středu (PRO BOŽICE, SPOLEČNÉ BOŽICE a Naše Božice), jedna strana levého středu (SNK za trvalé rozvíjení...) a jedna strana levice (KSČM). Myslím, že dál už ani nemusím nic vysvětlovat...
Úplně jsme zapomněli na rok 1998, kdy jsme v Božicích vytvořili velmi úspěšný blok "Čtyřkoalice" Volba pro Božice (ODS, ODA, KDU-ČSL a US) a čtyři z nás se stali členy zastupitelstva. Do voleb 2002 jsme šli opět jako Volba pro Božice pod hlavičkou ODS+NK, volby jsme vyhráli se ziskem 5 mandátů (Leisser, Hala, Nevrkla, Kudlička a Fila), ale chyběl nám koaliční partner. Ukázaly se však limity našich možností, a tak jsme na volby 2006 připravili model, který nám přinesl následně výrazné vítězství v komunálních volbách v Božicích. Sestavili jsme dvě volební strany: Volba pro Božice (tu jsem vedl já) a Společně pro Božice (tu vedl Karel Hala). Obě dvě uskupení získala ve volbách po 4 mandátech, v součtu tedy osm a zdálo se, že ke změnám v Božicích je rázně nakročeno. Že naše povolební vyjednávání nedopadlo a náš společný kandidát na starostu Karel Hala byl poražen, je jiná historie. O tom, jak to vypadalo v Božicích v letech 2006 - 2010 si můžete číst na tomto blogu. Právě jako reakci na povolební situaci z roku 2006 jsem ho založil.
V roce 2010 jsme kandidovali opět se dvěma subjekty "PRO BOŽICE" - Společně pro Božice a Volba pro Božice. Karlovo Společně pro Božice jasně zvítězilo (6 mandátů), moje Volba pro Božice byla druhá (2 mandáty) a Karel Hala se stal poprvé starostou obce.
Ve stejném tandemu (Společné Božice a Pro Božice 2014) jsme šli i do voleb v roce 2014. Uskupení kolem Karla Haly drtivě zvítězilo (8 mandátů), my jsme skončili druzí (3 mandáty) a podobně to dopadlo i letos v roce 2018. Karlovo sdružení získalo opět 8 mandátů a my na druhém místě 2 mandáty.

S odstupem několika dní však musím sebekriticky přiznat, že to letos byla už naše chyba. Já vím, po bitvě je každý generálem, ale uvědomil jsem si už v posledních dvou týdnech před volbami, že situace v Božicích je jiná než třeba v letech 2006 nebo 2010. Božice se dynamicky rozvíjejí, není vlastně žádný relevantní důvod přepřahat a něco výrazně měnit, a tak už byl nejvyšší čas naše síly zase spojit. Bohužel, ani jedna strana to nenavrhla, protože jsme to tak v létě 2018 prostě a jednoduše ještě neviděli a nevnímali.
 Jak dopadne povolební vyjednávání a rozdělení sil, nevím, každopádně jsem přesvědčen, že Božice by v následujícím období mohly ještě výrazněji zúročit osm let stability.
                         Ladislav Nevrkla

8 komentářů:

  1. No konečně jsme se dočkali nějaké reakce na volby. Co k tomu říci. Musíme si přiznat, že volby dopadly tak, jak to možná lidi chtěli, ale jenom možná. Spíš jsou výsledky takové, jaké je chtěli účastníci voleb - voliči. (natas)

    OdpovědětVymazat
  2. Prvotně bych chtěl poděkovat všem občanům za hlasy pro Naše Božice, poblahopřát všem úspěšným novým zastupitelům, kteří patří mezi čtenáře tohoto privátního blogu, a přivítat je mezi nás, zastupitele obce Božice.

    Anonymní komentář je bohužel jen repetitivní prázdný kec, ale božičtí voliči mají opravdu v mnohém smysl pro spravedlnost, či humor anebo dobrou paměť, hlavně, co se tzv. kroužkování, křížkování samotných kandidátů a jejich posunů vzhůru týká, nemyslíte pane Nevrklo?

    Primárně spíš nechápete štěpící linie v Božicích, proč do toho kandidáti vstupují, jak tím reagují a vymezují své voličstvo a tedy i Váš úspěch/neúspěch. Pravolevé dělení nemá u nás za mě úplně místo.
    Pro zjednodušení asi ok, ale opravdu jen pro brutální zjednodušení. Štěpící linii bych hledal úplně někde jinde...

    Ale nakonec stejně, Vox populi, vox dei...král je mrtev, ať žije král.. sláva vítězům a čest poraženým a především ať život v Božicích neustrne, o co se i kandidáti z snk NAŠE BOŽICE nadále postarají.

    OdpovědětVymazat
  3. I já bych rád poděkoval našim voličům, voličům sdružení PRO BOŽICE, za jejich hlasy. Má pravdu Josef Leisser, že volič je tou rozhodující veličinou a motivace nás kandidátů ho vlastně moc nezajímají. Věřím ale, že i on uznává, že každý se snažíme vložit do své práce pro obec především to, co aspoň trošku umíme (nebo si aspoň neskromně myslíme, že to trošku umíme :-), co nás zajímá, kde máme nějaké kontakty apod. A že s tím spojíme i svou kandidaturu, na tom nevidím nic špatného!? Je to všechno o našem volném čase a míře naší ochoty věnovat ho obecním záležitostem. Osobně jsem ho od roku 1990, kdy jsem se ujal vydávání Božických novin, věnoval Božicím dost a dost, možná až zbytečně moc. Voliči to zhodnotili a vystavili vysvědčení, tak to je. Na druhou stranu fotbalisti, hasiči, rybáři, včelaři, chovatelé (a snad i vinaři :-) ) ví, že se na mě můžou kdykoliv obrátit a že jsem jim nikdy pomoc neodmítl. A tak to bude i nadále. Ale práce pro obec je pro mě aktuálně uzavřená kapitola. (lan)

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě jsem zapomněl odpovědět na anonymní komentář od autora podepsaného jako satan (natas): Ano, souhlasím s Josef Leisserem, že je to prázdný kec. Ten kec měl ještě pokračování plné žluči, zášti a zloby, a proto jsem ho dál nepublikoval. (lan)

    OdpovědětVymazat
  5. Upravil jsem vzkaz Od Natase: (Vzkazy mně)... Pane Leissře jste úplně mimo. Píšete, že anonymní komentář je prázdný kec. Pravda je někdě jinde. (vzkazy mně)... Píšete o štěpících liniích v Božicích, a myslím si, že nevíte o čem mluvíte. To jsou ty pravé kecy. Hrajete se na politiky, kterými nikdy nebudete. Jsou to jenom kecy malého vítěze. Kdyby jste byl na straně poraženého, ani by jste nemukl. (natas)

    OdpovědětVymazat
  6. Přesně to, co "Satan" kritizuje, dělá obrázek o něm samotném: Hraje si tady na politologa, podrobuje kritice volební programy nás (PRO BOŽICE) a zčásti i sdružení Naše Božice (J. Leisser). Nevím, proč mu v žaludku leží zrovna tato dvě sdružení, kandidovalo nás tady pět! Tolik na vysvětlenou, proč jsem i dnes musel jeho vzkaz vytečkovat. Možná si někdo myslíte, že jsem ho neměl pouštět vůbec. Až zmizí osobní animozity, můžeme se bavit normálně. Bez osobní zášti. Nikdo z nás ze své veřejné činnosti nemá nic, kromě závisti a urážek! Přitom věřím, že i s (natasem) by se dalo normálně komunikovat o aktuální situaci v Božicích. Nevidím žádný důvod, proč se hrabat v programech těch, kteří ve volbách až tak nebodovali. (lan)

    OdpovědětVymazat
  7. Vážení,

    mě osobně nepřijde, že by Naše Božice vyhrály. Takže de facto jsem na straně poražených a nemám problém se následně pobavit s vítězi i poraženými těchto voleb nad programovým zněním nového zastupitelstva, ve kterých bude doufám vícero bodů i z našeho programu, který byl mnohými citován, a svou činností v zastupitelstvu se snad budu moci připojit ke tvoření potřebných věcí pro naše spoluobčany. Doufám, že tento prostor bude nejpozději na prvním - druhém jednání zastupitelstva.

    Pojďme se radši sejít v reálném světě a začít tvořit něco dobrého, než utrácet zbytečně čas podobnými shitstormy. Chápu, že na tomto podhoubí vznikl i tento blog, kde pro podobné koprolálie byl vždy prostor, ale snad i tomu bude konec. Tam, kde se snaží aby byla diskuze otevřená, ale aspoň v mezích slušnosti, tak identifikují své diskutující přihlášením, např. přes fcb nebo jako zde, účtem Google. Případně diskuze z očí do očí je asi nejlehčím řešením, nemyslíte?

    P.s. Prázdný kec to je i po několikátém přečtení, protože volební právo je tak široké, že skoro obsáhne valnou většinu občanů. A to, že někdo nejde volit, je samozřejmě také započteno do výsledku voleb...

    Teorie štěpících/konfliktních linií je docela elegantní a myslím, že lze použít i v našem božickém stranickém mikrokosmu.

    P.s. 2. Chápu, že máme v češtině pohyblivé -e-, ale pro příště poprosím o oslovení: ,,Pane Leissere´´, zní mi to lépe a myslím, že i pro ostatní to vypadá lépe.

    P.s. 3. Ještě jsem zatím neslyšel žádný útok na TOP 09 a třeba zmínku, že to je nejúspěšnější registrovaná politická strana v Božicích, protože má jednoho zastupitele a drtivě porazila KSČM, která ztratila 100% svých registrovaných členů. Jo a Kalousek za to nemůže :D :D :D

    S přáním krásného týdne

    Josef Leisser

    OdpovědětVymazat
  8. Mám s příspěvků Satana podobný dojem jako Josef Leisser. Tímto chci sdělit, že Satana už budu pro další diskuzi ignorovat, leda by měl tolik cti, slušnosti a odvahy a přihlásil se do soukromé diskuze se mnou (kontakty jsou na tomto blogu) nebo i Josefem Leisserem, který je má na svém webu Naše Božice. Jinak je to doopravdy neplodné mlácení prázdné slámy, třebaže se to zpočátku tvářilo (třeba před půl rokem) jako seriózně míněné. (lan)

    OdpovědětVymazat