středa 24. října 2018

Pomníky padlým z I. světové války

Upravený Pomník padlým
v Božicích před letošní
úpravou prostranství
Je dobojováno. Velká válka (1914 - 1918) skončila. Na největších bojištích této války zůstaly milióny padlých, ale taky nezvěstných vojáků. Velká válka byla strašná pohroma, jakou do té doby lidstvo nepoznalo. Jedním z důsledků války byl mj. vznik tzv. nástupnických států. Taky Československa.


Ten stát z let 1918 - 1938 je nazýván první republikou. Za první republiky se začaly v průběhu dvacátých  a někde i třicátých let budovat pomníky padlým, často i s jmenovitými seznamy vojáků, kteří pocházeli z dané obce. Taky se sázely lípy svobody.
Československo po roce 1918 bylo mnohonárodnostní stát. V pohraničních oblastech převažovalo obyvatelstvo, které se hlásilo k německé národnosti. Obecně, i když nepřesně se, se těmto oblastem říkalo Sudety. Pomníky padlým vojákům se stavěly i v těchto obcích. Někde přežily bez větší újmy do dnešních dnů (třeba v Hrádku, Dyjákovicích nebo Břežanech), jinde byly po roce 1945 upraveny a symbolika odstraněna (třeba v Českých Křídlovicích) nebo bylo vše doplněno o padlé vojáky Rudé armády (třeba v Čejkovicích). Jinde byly v průběhu dalších desetiletí tyto pomníky odstraněny (třeba v Božicích), někde přežívaly značně zanedbané (třeba ve Vranově nad Dyjí). Velice zajímavá je historie válečných pomníků v obci Mackovice, kde najdeme pomníky padlých z obou válek 20. století a to ve všech možných verzích, jak šla historie. určitě se u nich brzy zastavím podrobněji.

Velmi podrobně se však taky v průběhu těchto měsíců budu věnovat pomníkům božickým.

Čas oponou trhnul a třeba v Božicích byl již před několika lety vlastní pomník (mramorová deska a její součásti) vyzdvižen ze země a instalován na jiném místě jako součást piety k mrtvým - padlým ve válce). Pomník stojí v zadní části božického hřbitova.
V těchto dnech byl znovuodhalen a slavnostně přivítán do obce pomník padlých ve Vranově nad Dyjí. A svým způsobem podobná ceremonie čeká nově upravené prostranství kolem pomníku padlým v Božicích, kde bude navíc v neděli 28.10.2018 umístěna další pamětní deska.

Tomuto tématu se nejpodrobněji a systematicky věnuje Spolek pro vojenská pietní místa.

               Ladislav Nevrkla



Božice - České Křídlovice
původní pomník padlým z roku 1923

Hrádek

Dyjákovice




Mackovice




2 komentáře:

  1. Nedávno jsem četl v Nivě článek, že na místě toho pomníku v Čejkovicích byl dokonce pohřben sovětský voják, který padl při osvobozování Čejkovic. Možná také proto je na něm přidána i druhá světová válka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, uvádějí jméno vojáka Ivan Ja. Volvak (*1912). Jakým způsobem a při jaké akci přišel o život asi stojí za pátrání.

      Vymazat