sobota 28. března 2020

Ještě pořád je čas vyrábět roušky a respirátory státní zakázkou

Profesionální rouška a nákrčník...
Ještě pořád zbývá troška času na to, abychom i nadále zvládali průběh nouzového stavu a karanténních opatření se ctí, s empatií a s přiměřeným stresem. Ale ruku na srdce, dlouho už to trvat nemusí....


Příkladem, kterému v Česku asi nerozumí nikdo, jsou roušky a respirátory a jejich domácí výroba.

Dnešní ranní zpráva: Americký prezident Donald Trump v noci na dnešek prohlásil, že Spojené státy vyrobí za 100 dní 100 000 plicních ventilátorů, které poslouží pacientům nakaženým koronavirem. Krátce předtím šéf Bílého domu nařídil ministerstvu zdravotnictví, aby s využitím zákona o obranné výrobě přinutilo firmu General Motors plicní ventilátory pro vládu USA vyrábět.

Zpráva z Česka z tohoto týdne: Je nepochopitelné, že česká vláda dosud nezapojila mnohem intenzivněji do řešení krize domácí firmy. Nabízejí přitom spolupráci i při výrobě ochranných pomůcek. Nyní nezbývá nic jiného než řešit akutní nedostatek materiálu dovozy hlavně z Číny. Domácí iniciativy probíhají ve dvou rovinách. Když vláda zjistila, že není schopna včas zajistit dostatek roušek, a vyzvala občany, aby si je šili sami (což vyvolalo skvělé a spontánní osobní iniciativy), mohla nejpozději v téže době v rámci podpůrného státního programu zadat výrobu látkových roušek domácím textilním firmám. Ono by to šlo, kdyby byla vůle a kompetence vlády rozhodovat. Na Slovensku, které se potýká s obdobnými problémy jako Česko, už dva týdny šijí textilky na zakázku vlády bavlněné roušky. Ta dokonce oslovila i českou firmu Pietro Filipi. „Vlastně nás trochu překvapilo, že nás zatím nekontaktovala česká vláda, protože jiné státy to dělají. Třeba Slovensko už naši výrobu poptalo a dnes pro ně šijeme roušky,“ podivil se zástupce firmy Pietro Filipi Štěpán Pára.
Příkladem, že tudy cesta vede, je město Znojmo. Tam vedení města kontaktovalo výrobce nebo kladně reagovalo na jejich nabídku a s podporou města Znojma se roušky šijí přímo ve Znojmě. Psal jsem o těchto kladných příkladech v několika příspěvcích tohoto týdne. 
Bohužel na vládní úrovni tato aktivita není na té úrovni, na jaké by bývala mohla a měla být. A taky se občané ptají, kde je ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). Když jsme podle Andreje Babiše ve válce, měl by být ministr obrany viditelnou postavou. Minimálně tak jako zbylí ministři (Vojtěch a Hamáček). Teda, ledaže bychom se nacházeli v situaci jakou zachycuje kniha a film Černí baroni. Pak by ta ministerská stafáž byla zbytečná .....
                                                       (lan)
     

4 komentáře:

  1. Každý Znojmák dostane od města roušku
    V pátek v pět hodin odpoledne začala v Načeraticích distribuce roušek.Během několika následujících dní by měla každá rodina ve Znojmě dostat do schránky odpovídající počet hygienicky zabalených kvalitních roušek. Ty vyrobila znojemská firma PPO Group z materiálu, který zajistila znojemská radnice. Zaměstnanci Městského úřadu budou také osobně roušky distribuovat. Rouška je určena k opakovanému použití.

    OdpovědětVymazat
  2. Obec Břežany rozdala už v týdnu každému břežanskému seniorovi roušku. Informuje o tom na svém facebooku břežanská starostka: Jana Surovcová, 23. březen v 15:11 ·
    Díky, díky, díky s vaší pomocí dnes dostali všichni místní senioři alespoň po 1 roušce. A ještě jich několik zbylo (potřebným k vyzvednutí na obci). Vzhledem k tomu, že někteří nechtějí být jmenováni, děkuji takto všeobecně. Moc si vaši pomoci a úsilí vážím. Zase jste mne nenechaly ve štychu ženy. Děkuji jménem našich seniorů.

    OdpovědětVymazat
  3. Liberecký kraj od zítřka (26.3.2020) vyrobí 100 000 kusů nanoroušek denně! Roušky všem obyvatelům Libereckého kraje. Navíc v kvalitě respirátoru FFP2! Cena jedné nanoroušky by neměla přesáhnout 10 korun, což je zlomek ceny, za kterou teď náš stát nakupuje roušky v Číně. Výrobu nanoroušek zatím financují z Krizového fondu Liberecký kraj, ve kterém má pro tyto účely vyčleněno až 26 milionů korun. Hejtman Martin Půta (STAN): "Zároveň věřím, že už se nikdy nedostaneme do situace, aby Česká republika, ve které se nanomateriál vyvinul, neměla výrobu na svém území."

    OdpovědětVymazat
  4. Jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO) odpovídá na dotaz: Zavedete v kraji finanční úlevy? Ne.Teď nebudeme nikomu ulevovat, je to spíš věcí měst a obcí, jak pomůžou podnikatelům a drobným živnostníkům. Na globální řešení situace teď ze strany kraje není čas.

    OdpovědětVymazat